Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patienter som inte tål så kallade statiner mot förhöjda blodfetter, skulle bempediksyra kunna bli ett komplement i framtiden. Arkivbild.

Hopp om ny blodfettssänkare

För patienter med förhöjda blodfetter och som inte tål så kallade statiner som ges i dag, kan bempediksyra bli ett komplement i framtiden, skriver Läkemedelsvärlden.

I en fas III-studie, som har publicerats i New England Journal of Medicine , har substansen visats kunna sänka LDL-kolesterolet hos patienter med förhöjda blodfetter, med drygt 18 procent efter tolv veckors behandling.

- Det finns redan i dag ganska många läkemedel för att sänka blodfetter som kan kombineras på olika sätt, men för de som inte kan ta statiner skulle bempediksyra kunna vara ett alternativ på sikt, säger Anders G. Olsson, seniorprofessor vid Linköpings universitet, till Läkemedelsvärlden.

En oroande upptäckt var dock att antalet dödsfall en månad efter sista behandlingsdos var 13 av 1 488 personer i gruppen som fått bempediksyra, jämfört med två av 742 i placebogruppen. För att undersöka det vidare har en ny, större fas III-studie inletts. I den ingår 12 600 personer och den studien beräknas vara klar 2022.