Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett nätverk av teleskop jorden runt kan ha fått fram den första detaljrika bilden av ett svart hål. Arkivbild.

Hopp om första bilden på svart hål

För första gången yppas möjligheten att få fram en bild av ett svart hål. Detta tack vare ett virtuellt teleskop lika stort som Jorden.

Efter att ha trimmat in ett internationellt nätverk av teleskop under fem dygn vågade astronomer på onsdagen börja tala om att den första bilden av ett svart hål kan ha tagits – vilket i så fall lär ge oss större insikter om universums tillkomst och sammansättning.

- I stället för att bygga ett teleskop så stort att det troligen skulle kollapsa av sin egen tyngd, kombinerade vi åtta observatorier som delar av en gigantisk spegel, säger astronomen Michael Bremer på det internationella institutet för radioastronomi (Iram) och projektledare för det datorsimulerade Händelsehorisont-teleskopet.

Ett svart hål är omgivet av en så kallad händelsehorisont. När objekt dras bortom denna gräns uppstår korta ljusblixtar som det virtuella superteleskopet kan ha fångat upp.

Det aktuella svarta hålet finns i mitten av vår galax Vintergatan, i formationen Sagittarius A* (Sgr A*) 26 000 ljusår från Jorden.

Vart och ett av de åtta teleskopen bidrar med 500 terabyte data som ska bearbetas av superdatorer i USA.

- För första gången i vår historia har vi den tekniska kapaciteten att observera svarta hål i detalj, säger Michael Bremer.

- Bilderna kommer att framträda i takt med att vi kombinerar all data. Men vi får vänta i flera månader på resultatet.