Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Klockan 7 på måndag morgon går startskottet för årets hummerfiske. Arkivbild.

Hopp för hummern med nya regler

Reglerna har skärpts ytterligare inför årets hummerpremiär. Men det finns hopp om ett bättre fiske redan i år.

Hummerbeståndet längs den svenska västkusten började minska redan på 1960-talet. Men trots en rad åtgärder under åren har mängden hummer inte ökat nämnvärt.

I fjol infördes dock flera nya regler, bland annat höjdes minimimåttet på humrarna som får tas upp och antalet redskap per fiskare begränsades.

- Vår bild är att beståendet har varit alldeles för dåligt, så förra året kom ju ett helt batteri av nya åtgärder, säger Martin Rydgren, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

- Men det är för tidigt att säga vad det haft för effekter. Nu ska vi ju fiska första gången efter det, så det ska bli väldigt intressant att se hur fisket går i år.

Större flyktchans

Nytt för i år är att flyktöppningarna i hummertinorna gjorts större. När tinorna slängs i vattnet på måndag morgon måste de ha öppningar på 60 millimeter i stället för 54 som tidigare, för att ge fler humrar chansen att fly och få ytterligare ett år på sig att reproducera sig.

Den stora effekten som forskarna hoppas på kommer att synas först om några år. Men Martin Rydgren utesluter inte att redan årets fiske kommer att ge bättre utdelning.

- Vi har uppgifter om att det sattes tillbaka ganska mycket hummer som låg mellan det gamla och det nya minimimåttet. Om de humrarna kommer in i fisket i år kan man ju förvänta sig att fisket blir bättre, säger han.

- Förhoppningsvis har de också hunnit reproducera sig en gång till, men den effekten ser vi ju inte förrän om några år i så fall.

Dålig märkning

Hummerpremiären innebär också bråda dagar för Kustbevakningen och länsstyrelsen, som har ansvaret för tillsynen under fisket. I måndags inleddes årets redskapsförbud, som bland annat ska förhindra att fiskare på förhand markerar de bästa fiskeplatserna genom att sätta ut andra redskap.

- Den första veckan har varit en städvecka egentligen, vi tar bort det som inte ska vara där oavsett om det är märkt eller inte, säger Ola Vesterlund på Kustbevakningen.

- Sedan när det väl är premiär blir det mer fokus på de nya reglerna, som flyktöppningarna.

TT: Vilket är det vanligaste problemet ni stöter på när ni är ute?

- Det är nog omärkta eller dåligt märkta redskap. Att man till exempel inte har använt vattenbeständigt bläck på sin kula, då försvinner det ju på en gång.

- Annars handlar det mycket om att träffa folk ute på sjön och se till att de inte tar hummer som är för liten eller rombärande honor, de ska ju också sättas tillbaka.