Elithandbollspelaren Linnea Claeson driver Instagramkontot "assholesonline" och tar fighten mot sextrakasserier.
Elithandbollspelaren Linnea Claeson driver Instagramkontot "assholesonline" och tar fighten mot sextrakasserier.

Hon tar skit för nästa generation tjejer

Elithandbollspelaren Linnéa Claeson för sin kamp för jämlikhet på Instagram. Oförtröttligt argumenterar hon med män som skickar snoppbilder, föreslår sexakter, hotar och förnedrar. Ibland blir hon rädd. Men hon har bestämt sig för att orka så att nästa generation ska slippa utstå samma skit.

ANNONS
|

Linnéa Claesson driver Instagramkontot "Assholesonline" som har mer än 150000 följare. Hon lägger bland annat upp meddelanden hon får från främmande män och de svar de får av henne. Kontot startade hon för att uppmärksamma vad tjejer och kvinnor får utstå i sociala medier. Och för att bidra till en förändring.

- Jag når ut till personer som inte kallar sig feminister, till personer som inte riktigt har fattat grejen än och inte fattat varför det är viktigt. Jag har hittat ett sätt att använda humor och allvar för att nå fram till de här människorna. Det är väl på det sättet jag bidrar, säger Linnéa Claeson.

ANNONS

Våld och kontroll

Hon tycker att den viktigaste frågan i dag är att bekämpa våld och kontroll av kvinnor, vilket hon ser som de yttersta konsekvenserna av ett samhälle som inte är jämställt.

- Det är skitviktigt med lika villkor på arbetsmarknaden och pension och skolmiljö och sådant också. Alla delar är lika viktiga men just nu är det det här man kan och bör lägga tung vikt vid.

Ju fler följare hennes konto fått desto fler kränkande och hotfulla meddelanden får hon ta emot. Män skickar bilder på sina könsorgan, erbjuder betalning om hon vill ligga, kallar henne äcklig, ful och dum i huvudet. De säger att hon borde ta livet av sig eller säger att de ska döda henne. Och visst blir hon rädd ibland.

- Absolut! Men jag har bestämt mig för att jag måste vara modig för det kommer en hel generation med tjejer efter oss som inte förtjänar att utstå samma skit som vi har fått vara med om.

ANNONS

Måste fortsätta

Att orka fortsätta ser hon också som ett sätt att visa tacksamhet mot tidigare generationer som kämpar för jämlikhet.

- Det är för dem som banat väg för oss och gjort att till exempel jag kan plugga juridik och spela handboll. De har gjort allt det för oss och nu måste vi fortsätta deras arbete för nästa generation. Det är där jag hittar min kraft att vara modig och fortsätta, säger Linnéa Claeson.

TT

Fakta: Internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen firas årligen den 8 mars och instiftades 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen i Köpenhamn. Initiativet kom från kvinnorättskämpen Clara Zetkin.

I Sverige har kvinnodagen firats sedan 1912, först på varierande datum under våren.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av internationella kvinnodagen.

ANNONS