Hon ställde in bröllopet - blev dödad

Hon ställde in bröllopet - då brast det för mannen. – Det hela hade redan varat i fyra månader och nu sa hon att vi inte skulle gifta oss, säger mannen i förhör. Med hjälp av en förlängningssladd ska han då ha strypt henne till döds, enligt åklagaren.

ANNONS
|

På tisdagen startar rättegången mot en man som misstänks ha mördat en kvinna som han haft en relation med.

Det var i slutet av januari som en kvinna hittades död inne i ett badrum i en bostad i Kiruna. Polisen rubricerade det som misstänkt mord.

Samtidigt var den man som haft en relation med kvinnan på väg till Tyskland. Efter bara några dagar på flykt valde mannen dock att ange sig själv. Han kontaktade då polisen i Frankfurt.

– Jag har kommit hit för att jag mördade någon, ska han ha sagt när han sökte upp polisen.

LÄS MER: Misstänks ha mördat flickvän - fick det att se ut som självmord

ANNONS

Ställde in bröllopet

Mannen har åtalats för mordet och nu startar rättegången.

Enligt mannens version ska paret ha börjat bråka före dödsfallet. Bråket ska ha handlat om deras relation. Han har berättat för polisen att de planerade att gifta sig för att han skulle få uppehållstillstånd men att hon ångrat sig om giftermålet. Hon hade bestämt sig för att ställa in bröllopet.

– Jag frågade varför hon inte hade kunnat tala om för mig tidigare att vigseln inte skulle bli av. Jag beskyllde henne för att ha hindrat mig och att jag under den tiden hade kunnat göra något annat. Det hela hade redan varat i fyra månader och nu sa hon att vi inte skulle gifta oss, säger mannen i förhör.

Åklagaren tror att det inställda bröllopet är motivet till mordet.

– De hade bestämt att de skulle gifta sig och nu ville hon i vart fall skjuta på det, berättar kammaråklagare Anna Bergström.

Fejkade självmord

Enligt åklagaren har han strypt kvinnan till döds efter att ha slagit henne i ansiktet och halsen, samt dunkat hennes huvud i golvet.

I förhör har den åtalade själv berättat vad som hänt men han hävdar att han inte hade uppsåt att döda. I stället erkänner han misshandel. Han har sagt att de slagit på varandra och knuffats.

ANNONS

– Jag grep henne om halsen igen med en hand och kastade tillbaka henne på golvet. Då sa hon genast: "Mitt hjärta, mitt hjärta" och jag släppte henne, säger mannen till polisen.

Han påstår att han lämnade rummet en stund och när han kom tillbaka låg hon medvetslös på golvet. Han bestämde sig då för att få det att se ut som ett självmord.

– Han vidgår att det är han som har haft ihjäl henne men han förnekar ju uppsåt. Han uppfattade att de bråkade och erkänner misshandel, att han har slagit henne och det rört sig om annat våld, men inte att hon ska ha dött av det. Men sedan plötsligt ligger hon livlös och han får panik och gör då det här, säger Anna Bergström.

Hon tror dock inte på hans version.

– Jag tycker inte att hans berättelse är rimlig utan jag tror att han har gjort det medvetet. Men det får vi se om det går att bevisa.

Hon anser att hon har stark bevisning som pekar på att kvinnan mördats. Och det är just tillvägagångssättet som är viktigt i detta.

GP har sökt mannens advokat.

ANNONS