Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hon möttes av kaos och panik

När Viktoria Lenanders ambulans svängde in på Drottninggatan i fredags eftermiddag såg hon bara ett folkhav, kaos och panik. När hon hoppade ur bilen klev hon in i sin roll som sjukvårdsledare och började springa mot folkmassan för att hitta de som skadats under vansinnesfärden.

Viktoria Lenander, 29 år, är ambulanssjuksköterska med ledningskompetens, vilket innebär att hon genomgått utbildning för att kunna vara sjukvårdsledare vid katastrofplatser och utgöra en katastrofledningsgrupp tillsammans med polisledare och räddningsledare. Och det var just den rollen hon fick gå in i, blixtsnabbt, när hon och hennes kollega rullade in på Drottninggatan i fredags eftermiddag.

Några minuter tidigare satt ambulanspersonalen på stationen på Sabbatsbergs sjukhus och fikade efter att just ha fått en överlämning från dagskiftet. Då kom larmet.

- Larmet vi fick sade att en lastbil kört på tre personer. Vi var närmsta ledningsbil och jag visste att det var jag som skulle bli sjukvårdsledare, säger Viktoria Lenander.

Mitt i ett kaos

Viktoria och hennes ambulanskollega landade mitt i det kaos som utbrutit när den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov körde den stulna lastbilen längs Drottninggatan och slutligen kraschade in i Åhléns.

- Jag såg bara ett folkhav, kaos och panik och en massa människor som sprang mot oss. Jag sade till min kollega att jag måste göra en inventering av skadeplatsen för att se hur många som var skadade och bedöma nivån på skadorna.

Och så började hon springa i motsatt riktning mot alla de som flydde i panik, rakt mot Åhléns och lastbilen.

- Jag såg två skadade på platsen där vi stannat. Dem fick ambulansen som anlänt strax efter oss ta hand om. När jag tittar upp ser jag folk komma springande mot mig och säger att det ligger skadade längs hela gatan, säger Viktoria Lenander.

Skadade på gatan

Hon fortsatte ner längs Drottninggatan, där de flesta som skadats låg kvar ute på gatan.

- De skadade var ganska jämnt fördelade över den sträcka som lastbilen hade kört.

Många av de svårast skadade hade redan fått akut hjälp från läkare och sjuksköterskor som antingen kommit ut från sina arbeten på närliggande kliniker eller som bara befunnit sig på Drottninggatan.

- Jag stämde av med dem så att de kunde sitta kvar hos de skadade i väntan på ambulans. Det blir bara förvirring om man börjar flytta runt dem.

Hon passerade också många som var i chock och som var lindrigt skadade och inte i behov av akut vård. Även de blev dock omhändertagna och tröstade av medmänniskor.

- Man kramade varandra och stöttade med samtal.

Stoppad vi Åhléns

När Viktoria Lenander närmade sig Åhléns blev hon stoppad av polis och räddningstjänst.

- Jag kom ut ur en butik och möttes av en brandman och en polis som sade att jag inte fick gå längre. Så jag vände tillbaka. Man kunde inte garantera att platsen var hundra procent säker och ingen visste var gärningsmannen fanns.

De skadade som fanns inom det område som inte ansågs säkert togs om hand av polis och räddningstjänst.

Viktoria Lenander koordinerade sedan sjukvårdsinsatsen på plats utifrån den överblick av skadeläget hon hade skaffat sig under sin språngmarsch längs Drottninggatan. Och hon är stolt över det jobb som gjordes mitt i det stora kaoset. Hon säger att alla som var skadade fick den vård de skulle ha på en gång och kom i väg till sjukhus i tid.

- Det är en fruktansvärd händelse och jag sörjer med de drabbade. Men jag är så otroligt stolt över alla mina kollegor inom ambulanssjukvården som visat stort mod och kompetens och över samarbetet med polisen och brandkåren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.