Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Hon cyklar 250 mil – för att rädda fötter

Ortopedingenjören Ulla Hellstrand Tang är snart färdig med en nittio dagars cykeltur från Göteborg till Jokkmokk och tillbaka. Den 250 mil långa resan har varit i syfte att uppmärksamma fotskador för diabetesskadade.

Den 29 april gav sig fot-terapeuten, ortopedingenjören och doktoranden Ulla Hellstrand Tang ut på en cykelresa från Göteborg till Jokkmokk fram och tillbaka. Resan är en aktion av Ulla själv samt Göteborgs Diabetikerförening och heter Hoj 17. Aktionen ska enligt upphovspersonerna ”uppmärksamma de stora skillnader som finns inom vården vad gäller prevention och vård av fotkomplikationer vid diabetes”.

Diabetiker löper högre risk

Personer med diabetes löper en högre risk att drabbas av fotskador som i värsta fall kan sluta med amputation. Målet är att få fler diabetiker i Västra Götalandsregionen att kontrollera sina fötter.

– Man kan jämföra det med en bilbesiktning för fötterna, om man hittar något så måste de drabbade diabetikerna få hjälp av terapi och expertis så snabbt som möjligt. Det finns runt 65000 diabetiker i Västra Götalandsregionen idag och många av dem har idag inte kontakt med experter och terapeuter, säger Ulla Hellstrand Tang.

Många får hjälp för första gången

Aktionen är nu på väg mot sitt slut och längs vägen har Ulla Hellstrand Tang haft många möten. Dels med politiker för att frågan ska få större fokus, men hon har också hjälpt att göra kontroller på personer som är i riskzonen.

– Jag har gjort fot-undersökningar och haft samtal med de diabetiker som kommit fram. För många av dem är det första gången som de talar om sina fotskador för någon utomstående.

Idag så kostar det Västra Götalandsregionen ungefär 100 000 kronor att behandla ett svårläkt fotsår hos en patient. Ulla Hellstrand Tang tror att de idag tre tusen fotsåren i regionen kan halveras om man kan få fler människor att kontrollera sig.

– Det är något som man har lyckats med i både Södermanland och Värmland. Jag ger tipset till politiker att ta en minibuss dit och lära av hur man arbetar där, säger hon.

Resan – En succé

Den långa cykelturen har enligt Ulla Hellstrand Tang varit en succé.

– Den här resan är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, att få ta del av det här myllrande och vackra landet.  Jag har fått ta del av så mycket glädje och hopp som jag har upplevt från människor, säger hon.

Ulla har blandade känslor över att resan är på väg mot sitt slut:

– Det är både en lyckokänsla och lite vemod att snart vara färdig. Snart är jag bara tillbaka på kliniken och vardagen går på som vanligt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.