Hon bryter mot traditionerna

ANNONS
|

Frida Fjellman tittar ut mot Byfjorden strax söder om Uddevalla. Sommarvärmen ligger tung över Gustafsberg, Norra Europas äldsta kur- och badort, och Fjellman talar energiskt om det pågående bygget av en strandpromenad som ska leda ända till denna idyll från centrala Uddevalla. Hon är entusiastisk inför de miljoner som lokala företag bidragit med till projektet.

Hon var två dagar gammal när hon för första gången deltog i förstamajtåget. Knappt trettio år senare lämnar Frida Fjellman det vänsterparti som danat henne till en av Uddevallas populäraste kommunpolitiker.

Hon berättar om sin syn på utvecklingen i partiet. Beskriver hur dogmatiska och kommunistiskt inriktade personer tagit ledningen och är på väg att göra det till ett missnöjesparti med helt orealistisk politisk vision.

ANNONS

- Du vet, jag har träffat partimedlemmar som på fullaste allvar menar att privatägda företag inte ska existera och att sådana som Ericsson och Volvo får flytta till något annat land om det inte passar. Plötsligt undrade jag vad detta är för sorts parti. Har jag missuppfattat allting? Jag trodde att de hade gått över till kpmlr för länge sedan.

Klyftan i partiet kan inte bli mycket tydligare än så. Frida Fjellman, sprudlande av idéer om hur Uddevalla i samarbete med det lokala näringslivet borde slå mynt av sitt natursköna läge, locka till inflyttning med bostäder nära vattnet - hon som vid sidan av det vanliga arbetet lägger en mängd energi på makens lilla företag i spa- och skönhetssvängen - man kan undra varför hon fortsatt som v-medlem så länge.

Inte ensam om sin uppfattning

Själv säger hon att hon var mot Ohly som partiledare från början, men att det efterhand blivit allt tydligare att de konservativa personerna i partitoppen inte accepterar en avvikande uppfattning. Och även om partistyrelsen ger Ohly sitt fulla stöd är Frida Fjellman inte på något sätt ensam om sin uppfattning. Särskilt inte i Bohuslän.

Ungefär samtidigt som hon smuttar cappuccino i Gustafsberg är partiets lokala distriktsombudsman Stefan Björling i Visby och berättar för pressen att även han lämnar v. För någon vecka sedan blev det känt att Dan Gahnström, bohuslänsk distriktsordförande hoppar av för att arbeta för miljöpartiet.

ANNONS

Idéer om framtiden

Vänsterns kommunalråd i Uddevalla, Ewy Gahnström (gift med avhoppade Dan Gahnström) sitter ännu kvar på sin post. Hon har dock tillsammans med avhopparna på orten diskuterat möjligheten att lansera en lokal vänsterlista till valet nästa år. Gahnström har i skarpa fomuleringar tagit avstånd från Ohly som hon anser "inte mogen sin uppgift".

- Partiledningen har inte förstått hur allvarligt det är att vi förlorar sådana som Frida Fjellman. Hon kan vara otålig men är samtidigt just en sådan som vi behöver. Som pratar engagerat så att folk verkligen lyssnar och som skulle bli en utmärkt partiledare i framtiden, säger Ewy Gahnström.

Frida Fjellman själv har vissa idéer om sitt framtida engagemang.

- Jag skulle vilja arbeta med en vänsterlista som har kraft att styra själv eller i samarbete med borgerliga partier. Eller möjligen med ett uppfräschat socialdemokraterna.

Det nuvarande socialdemokratiska styret i kommunen har hon nämligen svårt för. Hon tycker sig hos vissa personer se en maktpräglat förstelnad brist på visioner och pekar mot den röda graniten på Fröland på andra sidan fjorden.

- Där ville socialdemokraterna bygga ett kraftvärmevärk med en hög skorsten på ett av Uddevallas bästa lägen.

Nöjt konstaterar hon att vänstern tillsammans med övriga partier röstade ned s-förslaget och att värmeverket i stället lades i skogen. Själv hoppas hon att det vackra området kan fyllas med bostäder med egen båtplats i framtiden. Den lokalt engagerade, visionära Frida Fjellman kommer igång igen.

ANNONS
fakta

ANNONS