Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon bedriver jakten på miljardskulderna

Personer som är bosatta utomlands har tillsammans tretton miljarder kronor i studieskulder hos CSN. Nu ska nya generaldirektören på CSN, Christina Forsberg, trappa upp jakten på de som struntar i att betala sina studieskulder, vilket DN skrivit om. – Det kommer bli ett gediget och tålmodigt arbete, men lyckas vi minska skulden vore det helt fantastiskt, säger Christina Forsberg till GP.

Regeringen vill satsa på indrivningen av studieskulder. Nya generaldirektören för  Centrala studiestödsnämnden (CSN) är Christina Forsberg, som tidigare arbetat som polischef i Gävleborg. Hon har också varit på olika chefspositioner hos Kronofogden, och får nu den huvudsakliga uppgiften att driva in miljardskulderna, skriver DN.  

Skulden på tretton miljarder kronor gäller de som har bosatt sig utomlands. Det är 65.000 låntagare det gäller. Christina Forsberg är en av dem som ska försöka driva in skulden.
– Vi har som krav att man ska meddela sin nya adress så fort man flyttar. När de inte gör det tappar vi förmågan nå personen, vilket är ett stort bekymmer, säger Christina Forsberg till GP. 

Det som Christina Forsberg främst ska fokusera på nu är att få fler avtal med länder där många svenskar bor, vilket innebär att man utbyter adresser med varandra. 
– Idag har vi avtal med Storbritannien och Nederländerna, men vi måste ta ett kliv framåt och få fler länder att vilja samarbeta med oss, det verkar som att allt fler länder börjar få upp ett intresse för det, så det finns goda möjligheter, säger Christina Forsberg. 

Det finns främst två typer av låntagare som inte betalar tillbaka sin skuld, enligt Christina Forsberg.
– Av min erfarenhet är det framförallt många som vill betala tillbaka, men som inte har förmågan att göra det. Sen finns det de som har förmågan men som inte vill. Det viktiga nu är att ta reda på vilka de är, ju fler personer vi får kontakt med, desto fler kan vi hjälpa, berättar hon. 

När de ska leta reda på personerna som är skuldsatta kontaktar de först landet som personen kan tänkas befinna sig i. 
– Vi tar ofta hjälp från andra länder, men det är inte alltid man får tag i personens nya adress. Vi tittar även på sociala medier för att se var personen befinner sig, säger Christina Forsberg. 

Hur stora chanser har ni att få tillbaka skulden?
– Det är jättesvårt att säga. Men nu behöver vi förstärka vårt samarbete internt i Sverige, samtidigt som vi ska stärka vårt internationella samarbete. Det är mycket nytt på gång, avslutar Christina Forsberg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.