Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Ringqvist tillbringade nio månader ensam till havs. Nu har hon blivit utsedd till Årets kvinnliga äventyrare.  Bild: Privat
Emma Ringqvist tillbringade nio månader ensam till havs. Nu har hon blivit utsedd till Årets kvinnliga äventyrare. Bild: Privat

Hon är årets kvinnliga äventyrare

Hennes livs största äventyr. Så beskriver Emma Ringqvist sina nio månader ensam till sjöss. Nu har hon fått pris som Årets kvinnliga äventyrare.

Priset delades ut av äventyraren Ola Skinnarmo under vildmarksmässan Explore Outdoor i Stockholm. Utmärkelsen beskrivs som den mest prestigefyllda i den svenska äventyrsvärlden.

– Det var lite overkligt, jag hade inte förväntat mig det, säger Emma Ringqvist som tog hem priset för Årets kvinnliga äventyrare.

LÄS MER: Ensamseglaren vill hitta lugnt på land

GP har tidigare skrivit om Emma Ringqvists resa där hon under nio månader seglade ensam ombord i sin knappt tio meter långa segelbåt. Färden gick över Atlanten till Brasiliens kust och sedan vidare ner till världens mest fjärran bebodda ö, Tristan da Cunha. Därefter seglade hon utan stopp och utan fungerande motor från Sydatlanten och över ekvatorn till Skottland, en resa på 67 dygn.

– Resan var nästan som ett experiment. Jag ville upptäcka ensamheten i sitt yttersta. Det var tuffare än jag trodde men samtidigt otroligt givande. Det är det största äventyret och det mest utvecklande jag har gjort som människa.

Emma Ringqvist under prisutdelningen med äventyraren Ola Skinnarmo. Bild: Privat..
Emma Ringqvist under prisutdelningen med äventyraren Ola Skinnarmo. Bild: Privat..

Sedan hemkomsten i juni är Emma Ringqvist bosatt på Brännö för att kunna börja en ny resa i land, men samtidigt ha kvar närheten till havet. Nu arbetar hon inom vården och håller på med musik.

– Det finns även planer på att göra en film om resan. Jag och ett produktionsteam håller just nu på att söka pengar för att göra en dokumentär för SVT.

Drömmen finns kvar

På frågan om hon har några planer på fler äventyr svarar hon att det alltid finns i tankarna.

– Fast nu ska jag satsa på landlivet och relationer, eventuellt på familj. Sedan kommer jag nog att sticka om några år igen. Kanske själv, kanske med någon annan. Men under tiden fungerar det fint att segla här eller vid Gotland. Det får bli fler korta äventyr.

LÄS MER: Emma seglar jorden runt ensam

Men drömmen om att segla jorden runt, vilket var Emma Ringqvist ursprungliga intention med sin resa, finns kvar.

– Det är fint med drömmar, speciellt sådana som man kan hålla kvar.

Årets manliga äventyrare Hjalmar Fries, 81, tilldelades priset för sin ensampaddling från Novgorod i Ryssland till Trondheim i Norge. En resa på över 200 mil.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.