Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hit reser svenskarna helst

Trots terrordåd, oroligheter och virus påverkas svenskars resvanor väldigt lite. – Många vägrar att låta terrordåd påverka dem och försöker leva som vanligt, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket.

Berlin, Bryssel, Paris, Nice, London – och nu Manchester. Listan över populära resmål som lamslagits av terrorn blir allt längre, och enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av resebyrån Ticket är just rädslan för terrordåd i EU-länder det som påverkar svenskarnas resande allra mest.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

37 procent av de tillfrågade i undersökningen angav detta, långt framför andra orosmoln som zikaviruset eller brexit. Men samtidigt är effekten ytterst kortvarig. Berlin och München, som drabbades av terrordåd i fjol, har till och med ökat kraftigt under 2017 hos Ticket.

Tillfällig dipp

"Många vägrar att låta terrordåd påverka dem och försöker leva som vanligt. Vid enstaka händelser, som till exempel i Berlin eller München, blir det en tillfällig dipp i bokningarna, men snart är resandet tillbaka till normala nivåer", säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket, i ett pressmeddelande.

Hans Remvig, rese- och turismanalytiker för Resurs AB som analyserar resebranschen, är inne på samma linje:

 Vi glömmer väldigt snabbt. När svenskar ute i landet nu tänker på att åka till Stockholm är det få som tänker på det som hände på Drottninggatan.

För att effekterna ska bli mer långsiktiga krävs i stället upprepade händelser. På Ticket märker man att Turkiet backar för andra året i rad, medan Egypten låg långt utanför topp tio i vintras. Före den arabiska våren låg landet på topp tre bland de mest bokade resmålen.

Fördomar påverkar

Bilden av vårt resmål och vad som får oss att välja bort en plats handlar mycket om vad vi vet eller snarare inte vet. Det förklarar varför Egypten och Turkiet tappat resenärer, säger Hans Remvig.

 Jag tror det beror lite på våra fördomar. Det är muslimska länder och länder vi inte känner till så väl. Terrordåd som sker i västvärlden sker i miljöer vi känner igen och som vi upplever att vi har kunskap om, säger han.

 Det är de platser som upplevs som trygga och säkra som vi reser till. Så finns annat som påverkar, vädret inte minst. Regn på midsommar är charterbolagens dröm.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.