Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hit kommer våren först

Våren är på ingång och nu kan väderinstitutet Foreca avslöja vilka delar av landet som får ta del av den meteorologiska våren allra först. - Det finns ett brytdatum, våren får inte anlända före den 15 februari för att det ska kallas vår, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Nu är våren på ingång i Sverige - men hela landet kan inte vänta sig få en meteorologisk vår riktigt ännu.

För att det ska kunna kallas en meteorologisk vår innebär det att det måste bara en dygnsmedeltemperatur över 0 grader sju dygn i rad, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

- Det är mycket möjligt att delar av Skåne och även Öland kan bli först. Öland har inte fått någon meteorologisk vinter ännu ens. Det finns ett brytdatum för när det får kallas för vår. Den får inte anlända före den 15 februari för att det ska få kallas vår, fram tills dess är det fortfarande vinter, säger Lasse Rydqvist och fortsätter:

- Våren får helt enkelt inte anlända jättetidigt. Sedan är det inte heller helt ovanligt med bakslag i februari, att kylan kommer tillbaka, säger Lasse Rydqvist.

"Skyndar sig till våren"

I fyra dygn har nu Öland haft en dygnsmedeltemperatur på över 0 grader, precis som både delar av Skåne, Gotland och delar av Småland.

- De skyndar sig lite till våren där nere. Det är ju trist om det känns som vinter men fortfarande är vår, säger Lasse Rydqvist.

Snöfall väntas i norr

På måndag förväntas det bli tvåsiffrigt i temperatur - därefter kan det bli kyligare igen.

- I tre dygn har det varit vårtemperaturer i södra Sverige men de har haft mycket moln. Lite regn kommer även att dra förbi, dels natten till måndag och det kommer nog att hänga kvar.

Han berättar även att norra Sverige kommer få en del snöfall till veckan.

- Det kommer att dra förbi regn i Svealand med snöfall längs i norr, då handlar det mest om mellersta Norrland som kan få en del snöfall den närmsta tiden, säger Lasse Rydkvist.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.