Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/26

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hit kommer snön

Under nyårshelgen slogs det värmerekord i landet, där över 10 plusgrader uppmättes under nyårsafton. Men nu kommer vintern - på riktigt. - Tänk en extra gång innan du ger dig ut, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Uppåt landet, främst i Norrbotten, kommer temperaturen att dra sig så långt ned som till 30 minusgrader senare i veckan. I Svealand kryper temperaturen ner till 15 minusgrader under nätterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det kommer bli riktigt stora mängder snö i mellersta Norrland och i delar av Hälsningland. Det kommer bli riktigt kallt under torsdagen från norr, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Under tisdagen passerar ett nytt lågtryck, som resulterar i mycket regn i Västra Götaland. I samband med lågtrycket kommer temperaturen ligga på omkring fem-sex plusgrader. Men sen vänder det - rejält.

Både snö, regn och en kombination av det är bara runt hörnet.

Tio graders temperaturskillnad

Enligt Christoffer Hallgren kan det kommas bli en del snö i Västsverige, Bohuslän, Kronobergs län och i Östergötland - samtidigt som temperaturen kan bli runt tio minusgrader.

- Det kommer bli några centimeter och snöbyar drar in över kusten. Det kommer också att blåsa på en del, så jag skulle nog rekommendera att tänka en extra gång innan man ger sig ut. Det blir inte något muntert väder att gå ut i, säger han.

Blir det halt?

- Ja, det kan bli en hel del halka. Regnet kommer att frysa till is, så man får vara försiktig och hålla koll på prognosen, säger Christoffer Hallgren.

Snökanon i Stockholm

Även i Stockholm kommer snö att dra in under veckan. Det kommer dessutom att blåsa nordliga och nordostliga vindar över Bottenhavet, som resulterar i en snökanonisering som blir starkare när det går över havet.

Snökanon, eller snösjö, är ett väderfenomen som uppstår i kustområden under vintertid och orsakar kraftig snöfall. Under torsdagen förväntas det bli runt sju minusgrader i Stockholm. 

Minusgrader även i söder

Nedåt landet blir vädret lite mildare under veckan, men även söderut får man räkna med vinterväder mot slutet av veckan. I Malmö förväntas temperaturen variera mellan nollgradigt och tre minusgrader under dagarna, men krypa nedåt till sju-åtta minusgraderna under nätterna. 

Det lurigaste med de plötsliga väderomslagen, är framför allt att man inte räknar med att det blir så kallt.

Den kallare luften kommer att hålla sig kvar ett tag och enligt Christoffer Hallgren kommer kylan från norr.

- Det blir riktigt kallt under torsdagen. På fredag kommer en ny frontpassage med inledning mot helgen, sedan övergår det mot regn. Vi kommer att se en pendling mellan plusgrader och minusgrader ett tag framöver, säger han.

"Ta det lugnt"

Polisen uppmanar också bilister att ta det lugnt i trafiken när vädret slår om, då risken för halka är stor.

- Man ska ta det lugnt, speciellt på ställen där det fryser på snabbt och blir halt, exempelvis vid broar och krök. Tänk på att hålla avståndet, som man alltid ska göra och se till att ha bra däck. Tar man det lugnt, så brukar det gå bra, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.