1/5

Historiska beslutet – SD får inflytande över Sveriges budget

För första gången någonsin får Sverigedemokraterna inflytande över delar av statsbudgeten.
Tillsammans med M och KD river SD upp delar av Magdalena Anderssons produkt – vilket innebär att det nu blir sänkt bensinskatt och jobbskatteavdrag. Men också mer pengar till rättsväsendet och mindre till socialförsäkringar.

Bara timmar efter att Magdalena Andersson (S) röstats fram som statsminister stod det klart att delar av regeringens budget faller. I stället kommer nästa regering tvingas styra med de ändringar som drivits igenom av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

När det stod klart att regeringen antagligen skulle förlora budgetomröstningen, sa Andersson:

– Det klart att människor kommer att märka detta.

Bland annat framhöll hon att det nu inte kommer att bli någon familjevecka, ett av Socialdemokraternas största vallöften från 2018, men också att det blir färre nya bostäder och fler arbetslösa.

LÄS MER: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister

LÄS MER: M, SD och KD överens om skuggbudget

Historisk dag för SD

Förändringen som M, KD och SD drivit igenom betyder även att bensin- och dieselskatten kommer att sänkas och att de skattesänkningar som görs fokuserar på människor som jobbar, eller som gått i pension.

Det blir också ett jobbskatteavdrag på 8 miljarder kronor som riktar sig till personer som jobbar eller får pension.

Därmed kommer inte personer som är sjukskrivna eller har a-kassa få sänkt skatt, som regeringen ville. Inte heller personer som har långvarigt nedsatt arbetsförmåga eller funktionsnedsättning, och får sjuk- eller aktivitetsersättning, får ta del av den sänkta skatten.

LÄS MER: Efter Lööfs besked – Miljöpartiet kan lämna regeringen

LÄS MER: Så ska Magdalena Andersson lösa budgetkaoset

Centerns agerande avgörande

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD) sa till GP före omröstningen att det är av stor betydelse för SD att ha fått vara med och förhandla fram en budget.

– Det här är första gången som vi inte bara samverkar kring statsbudgeten inom ramen för budgetpolitiken, utan faktiskt också ser ut att vinna.

Att högeroppositionens motförslag går igenom beror på att Centerpartiet valde att lägga ned sina röster i den avgörande omröstningen, då man anser att regeringen drar för långt vänsterut i och med överenskommelsen med Vänsterpartiet.

Centerns agerande ledde senare under dagen till att Miljöpartiet meddelade att det lämnar regeringen. Det gjorde i sin tur att Magdalena Andersson lämnade in en begäran om entledigande hos talmannen Andreas Norlén – bara timmar efter att hon valdes. Andersson har nu meddelat talmannen att hon ämnar bilda en S-regering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.