Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hermansson: "Ett lågvattenmärke"

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, kallar Alliansens misstroendeförklaring "ett lågvattenmärke". Men borgerliga kommunpolitiker stödjer den.

– Stefan Löfven utgår från en balanserad bedömning av helheten. Det är en ansvarslös opposition, bestående av Alliansen och SD, som försatt landet i den här krisen. De borde ha avvaktat konstitutionsutskottets granskning av vad som faktiskt hänt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon beklagar att Anna Johansson och Anders Ygeman går.

– De har båda tagit konsekvenserna av det som hänt och jag respekterar deras beslut. Det är extra tråkigt att Anna slutar, hon är närmast för oss göteborgare. Hon har gjort ett mycket bra jobb som infrastrukturminister. Även Anders Ygeman har skött svåra frågor skickligt.

"Johansson borde ha varit informerad"

Anna Johansson har sagt att hon borde ha varit informerad om vad som pågick hos Transportstyrelsen.

– Ja, det borde hon ha varit, hennes statssekreterare visste ju om det. Men när det nu inte blev så, så tar hon sitt ansvar för helheten och landet.

"Var och en får rannsaka sig själv"

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist ligger kvar, meddelande Alliansen direkt efter Stefan Löfvens presskonferens.

– Inför en omröstning om den i riksdagen får varje ledamot rannsaka sig själv: är man beredd att fortsätta på den här vägen? Jag hoppas innerligt att de tar sitt ansvar och inte röstar ut honom. Vi lever i en orolig tid, med ett svårt säkerhetsläge, då är det ansvarslöst att ge sig på försvarsministern.

Vad tror du att det här betyder för väljarna?
– Det är ju tiotusenkronorsfrågan ... Jag är rädd att det skadar förtroendet för det demokratiska systemet. Misstroendeförklaringen är ett lågvattenmärke som drabbar hela politiken, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Jonas Ransgård (M), oppositionsledare i Göteborg, säger att det var "rätt väntat" att Löfven låter två statsråd gå och låter försvarsministern sitta kvar.

– Men då blir det misstroendeförklaring mot Hultqvist och det finns en riksdagsmajoritet för den. Så ur Löfvens synvinkel borde han ha agerat innan misstroendeförklaringen kom upp.

Så du tycker att missförtroendeförklaringen mot Hultqvist bör ligga kvar?

– Ja, inget ha ju förändrats i sak. Peter Hultqvist och Anders Ygeman hade under lång tid kännedom om brister som rör rikets säkerhet, utan att föra det vidare.

Hur ser du på att Alliansen behöver SD för att vinna en förtroendeomröstning?

– Misstroendeförklaringen är ett förslag från Alliansen. Hur man sedan röstar är upp till var och en, säger Jonas Ransgård.

Kristdemokraten David Lega säger att han står bakom kravet på missförtroendeomröstning från sina partikamrater i riksdagen. Vad gäller Anna Johanssons agerande säger han att hon "visat ointresse" för IT-säkerhetsfrågor tidigare.

– När stadsrevisionen granskade skolornas datasystem Hjärntorget 2012 fann de brister i säkerheten, man riskerade bryta mot offentlighets- och sekretesslagen och personuppgiftslagen. Och Anna Johansson var ansvarigt kommunalråd då. När samma kritik kom fram två år senare sa hon att hon trodde att bristerna var åtgärdade, säger David Lega.

"Anna Johansson borde avgått tidigare"

Även Helene Odenjung (L) ser regeringsombildningen som "helt logisk".

– Jag är förvånad över att Anna Johansson inte tog ansvar och avgick tidigare. Här kände man länge till läckaget av informationen utan att statsministern informerades. Jag är förvånad över att kommunikationen i regeringen är så dålig, säger hon.


Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar säger att han tycker det är sorgligt att rikspolitiken blivit "mer spel än politik".

"Nuvarande regeringen får bära hundhuvudet"

– Det är för mycket spel om vem som ska framstå som mest regeringsduglig, det borde handla om vilken politik man vill föra. Det som hänt i Transportstyrelsen är resultatet av den privatiseringsvåg som Reinfeldts regering påbörjade. Fast det är nuvarande regeringen som får bära hundhuvudet, säger han.


Ulf Kamne (MP) ser Stefan Löfvens beslut som "klokt på många sätt":


– Det är bra att Anna Johansson tar ansvar för de ganska allvarliga fel som begåtts. Vad gäller Peter Hultqvist så ser jag inte rimligheten i att kräva hans avgång. Och det hade varit en bättre ordning om en misstroendeförklaring hade kommit efter KU:s granskning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.