Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hennes pappa är dömd till döden

Sedan september har den jemenitiske journalisten Yahya al-Jubaihi suttit fängslad i landets huvudstad Sanaa. I onsdags fick hans dotter i Göteborg samtalet hon fruktat. Hennes pappa döms till döden.

– Jag känner mig väldigt orolig. Jag har gråtit väldigt mycket. Min pappa fick inte chansen att försvara sig eller någonting, säger Bushra Yahya al-Jubaihi.

Hon har inte pratat med sin pappa sedan septemberdagen då rebeller från den väpnade grupperingen huthi förde bort honom från familjens hem. En vecka tidigare hade även brodern Hamzah arresterats. Han har fortfarande inte fått någon rättegång. Rättegången mot Yahya al-Jubaihi har beskrivits av bland annat Reportrar utan gränser som orättvis och en kränkning av internationell rätt.

– Han har anklagats för flera olika saker, felaktiga saker. Till exempel har de sagt att han har varit i kontakt med Saudiarabien. Det är inte sant. Min pappa älskar Jemen, säger Bushra Yahya al-Jubaihi.

Många journalister har dödats

Bushra Yahya al-Jubaihi jobbar som marknadsansvarig och producent på Angereds teater. Hon lämnade Jemen för kärleken och kom till Sverige 2014. Sedan dess har hon inte sett hemlandet där hela hennes familj är kvar.

Att det fabriceras falska anklagelser mot journalister i Jemen är inte ovanligt. Sedan 2011 har minst 20 journalister mördats i landet, enligt Unesco.

– Min pappa var väldigt fri som journalist, han skrev vad som helst. Vi brukade säga att han borde flytta eftersom han är journalist, att han kanske skulle bli fängslad, men han trodde inte att det skulle hända. Han sa alltid till mig: "Bushra, du vet att jag älskar Jemen, jag kan inte flytta någonstans."

"Situationen i landet är katastrofal"

Situationen i Jemen är komplex. Huvudstaden Sanaa och flera andra områden styrs av huthirebellerna, medan andra delar av landet är trogna president Hadi som sedan 2014 är i landsflykt i Saudiarabien. 

Under de senaste åren har huthirebeller och dess allierade godtyckligt fängslat tusentals kritiker, oppositionella, försvarare av mänskliga rättigheter och journalister. Amnesty har därutöver rapporterat om klusterbomber och grova krigsförbrytelser från den saudiarabiskt ledda koalitionen, som beväpnas av bland annat USA och Storbritannien. Enligt FN har runt 10 000 människor dödats och 40 000 skadats sedan det storskaliga inbördeskriget bröt ut 2015. Runt 80 procent av landets befolkning ska vara i behov av humanitär hjälp.

– Situationen i landet är, och har varit under flera år, katastrofal. Det är ett av världens absolut värsta länder att verka i som journalist. Vad vi vet om sitter minst 16 journalister fängslade i rebellkontrollerade områden, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Dödsdomen mot Yahya al-Jubaihi är unik i sitt slag; det är första gången en journalist döms till döden genom rättegång i landet. Yahya al-Jubaihi stod varken på huthirebellernas eller den saudiska sidan i konflikten. Han ville bara ha fred.

– Han sa alltid: "Jag är jemenit, jag är emot båda sidorna för de har alla fel. De måste tänka på människorna", säger dottern Bushra Yahya al-Jubaihi.

Rapporter om tortyr i fängelser

Familjen hemma i Jemen har fått besöka pappa Yahya under tiden han suttit fängslad. Bushra Yahya al-Jubaihi berättar att fadern mår bra och är optimistisk. Han fortsätter att hälsa på alla med fredstecknet, precis som han alltid gjort. Bushra beskriver sin far som stark och modig, och fast besluten att få dödsstraffet hävt.

Jonathan Lundqvist på Reportrar utan gränser säger att det är svårt att sia om utgången, och även om förhållandena i det jemenitiska fängelset. Vittnesmål från människor som tidigare suttit fängslade i Jemen är oroväckande.

– Det har förekommit rapporter om tortyr med elektricitet. Det är nog tyvärr precis så illa som man inte hoppas att det ska vara, säger Jonathan Lundqvist.

"Väldigt positiv och optimistisk"

Flera internationella organisationer har fördömt dödsdomen mot Yahya al-Jubaihi, bland annat Amnesty International. Samah Hadid på Amnestys Beirutkontor sa bland annat att domen omedelbart måste hävas, och att al-Jubaihi antingen måste friges eller få en rättvis rättegång. Även svenska Reportrar utan gränser menar att al-Jubaihi bör släppas omedelbart.

Det mod och den optimism som Yahya al-Jubaihi uppvisar i fängelset har smittat av sig på dottern Bushra.

– Jag är väldigt positiv och optimistisk. Jag är säker på att domaren vet att han är oskyldig. Vi får hålla tummarna för att min pappa kommer att bli fri.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.