Hans Rosenberg har varit med i hemvärnet sedan 2002.
Hans Rosenberg har varit med i hemvärnet sedan 2002. Bild: Privat

Hemvärnssoldat: Svensken ska känna sig lugn

Rysslands invasion av Ukraina skapar oroliga svallvågor över Europa. Så även i det svenska hemvärnet.
– Som soldat hoppas man alltid att man aldrig kommer att behövas, säger Hans Rosenberg som varit med i hemvärnet i 20 år.

ANNONS

Tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari inledde Ryssland en markoffensiv i Ukraina.

Hans Rosenberg är till vardags handläggare vid Stockholms universitet, men han är sedan 20 år tillbaka också med i hemvärnet. Han har själv upplevt förändringen av en verksamhet som utgör hälften av Försvarsmaktens insatsorganisation.

– Tidigare var prägeln mer fritidssysselsättning eller hobby. Förutsättningarna är fullständigt annorlunda nu. Vi har mycket högre krav nu, mycket bättre materiel och medelåldern är yngre. Det finns förväntningar och krav på oss att kunna fungera som militärt förband, säger han.

De senaste åren har hemvärnet assisterat vid såväl skogsbränder som händelser när personer försvinner. Hans Rosenberg närvarade själv vid de stora skogsbränderna som härjade i Sverige 2018, en militär insats är dock något helt annat:

ANNONS

– Beredskapen är alltid ganska hög. Det som tidigare kanske kändes mer teoretisk är betydligt mer verklighetsanknuten nu. Vi förväntas börja kunna lösa uppgifter inom sex timmar efter att ett larm kommer, säger han.

Stöd hemifrån

Rosenberg tycker att stödet och förståelsen från såväl arbetsgivare som familj är god.

– Min fru sade spontant igår att om det ställs fråga om frivilligt deltagande så har du mitt stöd. Att få ett sådant stöd är nästan en förutsättning för att kunna genomföra de här sakerna.

Alla delar av engagemanget i hemvärnet är dock inte lika lätta att hålla avstånd till känslomässigt, Rosenberg har själv unga barn.

– De vet att jag ibland är soldat och tar på mig gröna kläder och det tycker de är roligt. Men mer än så förstår de inte och det tycker jag är ganska skönt just nu, säger han och fortsätter:

– Rent personligt tycker jag det är väldigt sorgligt att vi är i den här situationen. Vi borde inte behöva vara här. Vi borde ha kommit längre än så här i det internationella sammanhanget. Jag känner djup sympati med de ukrainska soldaterna som nu står med ett mycket mer överhängande hot än vad jag själv gör.

"Göra allt vi kan"

Om det värsta skulle hända anser han dock att Sverige har en god försvarsförmåga och att gemene man inte behöver oroa sig.

ANNONS

– Det gäller både Försvarsmakten som helhet och den del som hemvärnet utgör. Den är kanske inte lika stor som den en gång var men den är professionell, den är välövad och den är väl utrustad. Det kan man känna sig lugn i. Vi kommer att göra allt vi kan om det behövs och det kommer att vara ganska mycket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS