Överste Thomas Karlsson, chef för Mellersta militärregionen ser ett ökat engagemang bland hemvärnssoldaterna.
Överste Thomas Karlsson, chef för Mellersta militärregionen ser ett ökat engagemang bland hemvärnssoldaterna. Bild: Christine Olsson/TT

Hemvärnet står redo att rycka in

De är lärare, elektriker, HR-chefer och rörmokare. Och hemvärnssoldater. Runt om i landet är tusentals redo att släppa det civila livet och rycka in för att försvara Sverige.
– När läget förvärras ökar engagemanget med flera hundra procent, säger överste Thomas Karlsson.

ANNONS

Intresset för hemvärnet har ökat enormt de senaste månaderna. Det började i januari när svenska soldater skickades till Gotland och har fortsatt stiga i takt med att säkerhetsläget trappats upp. På en vecka efter det att Ryssland invaderat Ukraina kom 9 842 ansökningar in.

Överste Thomas Karlsson, chef för Mellersta militärregionen ser tre tydliga grupper bland de sökande.

– Det är de som har gjort värnplikt och anser att de med sin kompetens kan hjälpa till, de som inte gjort värnplikt men vill gå med av samma orsak och så är det nyinflyttade från andra länder som vill hjälpa till av tacksamhet mot Sverige.

ANNONS

Till förfogande

Han märker inte bara den ökande beredskapsviljan bland ansökningarna utan även bland dem som redan är aktiva i hemvärnet.

– Hemvärnssoldater hör av sig och vill vara med på övningar eller bara för att säga att de står till förfogande. När läget förvärras ökar engagemanget med flera hundra procent.

Hemvärnet har en operationsberedskap som kallas 6–24–90. Det innebär att förbanden ska ha en grundförmåga att lösa sin huvuduppgift inom sex timmar, full förmåga efter 24 timmar och sedan ha 90 dagars uthållighet.

Alltså, den som är hemvärnssoldat ska inställa sig snarast möjligt, veta sin uppgift och vara beredd på att vara borta länge. Även om den beredskapen alltid gäller, poängteras den nu.

– Vi har intensifierat vår retorik kring 6–24–90, säger Thomas Karlsson.

– Det här är troligtvis den allvarligaste krisen sedan andra världskriget.

Det är regeringen som fattar beslut om hemvärnsberedskap. Hemvärnets uppgift blir att stödja de övriga försvarsgrenarna genom bevakning av till exempel hamnar och flygplatser och sådant som har civilt skyddsvärde som elförsörjning.

Fler kvinnor

Numerärt utgör hemvärnet nästan hälften av Sveriges försvar. Medelåldern är runt 45 år och de flesta är män.

– Vi jobbar stenhårt med att få in fler kvinnor och fler etniska grupper, säger Tomas Karlsson.

ANNONS

– Det är en naturligt del av försvaret att spegla samhället. Det bidrar till folkförankring och försvarsvilja.

I dag finns det runt 20 000 hemvärnssoldater i Sverige. Målet är att det 2025 ska vara 25 000. För hemvärnet är det nu en gigantisk utmaning att ta hantera de senaste månadernas inflöde av intresseanmälningar.

– Intresset som uppstår nu är en otroligt viktig del för att öka vår förmåga än mer, slår Thomas Karlsson fast.

Intervjuer och hembesök

Processen från det att man skickat in sin ansökan till dess att man blir hemvärnssoldat kan dra ut på tiden, men det är flera kontrollstationer på vägen.

– Alla är inte lämpliga. Det handlar om värderingar och behörighet.

Man genomför säkerhetsintervjuer och gör hembesök och för en del slutar processen där, medan andra går vidare. De som inte gjort värnplikt får genomföra en grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

Thomas Karlsson poängterar att det inte bara handlar om att få in ny personal utan också vikten av att hålla kvar personal med en upparbetad kompetens.

Att en stor del av landets försvar består av människor som till vardags gör något helt annat ser han som en styrka.

– Man har otroligt stor fördel av att ha en civil profession och en militär profession. Jag brukar säga att ett plus ett blir tre.

ANNONS
Hemvärnet skyddar, bevakar och stödjer samhället vid kris. Arkivbild.
Hemvärnet skyddar, bevakar och stödjer samhället vid kris. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessan Victoria vid en hemvärnsövning i Sälenfjällen i september förra året. Arkivbild.
Kronprinsessan Victoria vid en hemvärnsövning i Sälenfjällen i september förra året. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Fakta: Hemvärnet

Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation. Personalmässigt utgör det nästan hälften.

Hemvärnsförbanden är moderna krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka och stödja samhället vid kris.

Till de vanligaste förbandstyperna hör bevakningskompani och insatskompani. Bevakningskompanierna är stationära förband som verkar lokalt. Insatskompanierna är rörliga och har mer krävande uppgifter.

Hemvärnet genomför också insatser till stöd för samhället vid till exempel naturkatastrofer, omfattande olyckor eller andra hot mot samhället.

Totalt omfattar hemvärnsförbanden cirka 22 300 män och kvinnor över hela landet.

Källa: Försvarsmakten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS