Kommunerna i Västernorrland tillmötesgår kravet på att hemtjänstpersonalen inte ska ha utländsk bakgrund, om vårdtagaren uttrycker det önskemålet, visar en granskning. Arkivbild.
Kommunerna i Västernorrland tillmötesgår kravet på att hemtjänstpersonalen inte ska ha utländsk bakgrund, om vårdtagaren uttrycker det önskemålet, visar en granskning. Arkivbild.

Hemtjänst utan utländsk bakgrund erbjuds

ANNONS
|

I en rundringning låtsades radiostationens medarbetare ha en förälder som är i behov av hemtjänst, men absolut inte vill ha hjälp av det som radiomedarbetarna kallade "utländsk personal".

- Är det så att hon absolut inte klarar av det så får man ju förbjuda de här personerna. Vi har ju ett planeringssystem där vi planerar insatserna. Hos en vårdtagare kan man förbjuda till exempel om man är allergisk mot katter. Då kan man förbjuda de här personerna, säger en enhetschef till radion.

ANNONS

Påverkar rekrytering

I Ånge säger enhetschefen att önskemålen också får följder för personalrekryteringen. Just nu arbetar ingen person med utländsk bakgrund inom hemtjänsten där.

Arbetsgivar- och medlemsorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) tar inte ställning i frågan utan säger att en rättslig prövning i sådana fall får avgöra om kommunerna agerar rätt eller fel.

- En enskild vårdtagare kan alltid uttrycka önskemål av olika slag, till exempel vem man vill ska komma eller vilken kompetens den ska ha. Men det är kommunen som avgör. Det finns ingen rätt för den enskilde att få hjälp eller inte få hjälp av en speciell person, säger Helene Lindstrand, presschef på SKL.

"Det är olagligt"

- Men sedan ska man hålla sig inom ramen för socialtjänstlagen och diskrimineringslagen, säger hon.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har däremot sin åsikt klar i frågan.

- Man har inte rätt att diskriminera människor på grund av kön eller bakgrund. Det är en väldigt principiell fråga, dessutom är det olagligt att diskriminera på det här sättet, säger han till P4 Västernorrland.

ANNONS
TT

ANNONS