Hemmatatuering smittsam hobby

ANNONS
|

Tatueringsverktyg har blivit billiga och tillgängliga – för en tusenlapp hittar man ett startpaket på internet och kan börja tatuera hemma. Men den som inte använder rena verktyg tar risker och Socialstyrelsen avråder från hemmatatueringar.

Att hålla rent är svårt och till skillnad från de professionella lokalerna kontrollerar ingen bostäder.

–Allt kan spridas via blod, hepatit till exempel och hiv, säger Fredrik Haux, utredare på Socialstyrelsen.

Glada amatörer

Det går att tatuera säkert hemma, men kraven på hygien är höga. Och det krävs att tatueraren har samma kompetens som ett proffs.

–Då kan det funka hemma också, säger Haux.

Men ofta är det glada amatörer som håller i nålen och då kan det slarvas.

ANNONS

–Man prövar först på sina kompisar och sedan tycker man att man kan.

Varierande kvalitet

Valet är inte svart eller vitt, säger Alexander Pettersson Sundelin från Stockholm. Han har erfarenhet av både hem- och studiotatueringar. Vissa hemmatatuerare har slarvat – andra har varit noggranna med hygienen. Proffs har i regel gjort ett bra jobb, men den enda tatueringen som infekterades gjordes på en studio.

–Det finns bra personer som tatuerar hemma som tar hänsyn till hygien, sedan finns det tatuerare i studio som inte borde tatuera, säger han.

Hemmatatueringar är ofta billigare, men avancerade motiv ställer höga krav. Alexanders nästa tatuering ska täcka hela armen, då väljer han en studio.

Smittrisken är inget han oroar sig för, nålar kommer i sterila förpackningar och används bara en gång. Angående att maskiner i hemmet kan leda till fylletatueringar och ånger säger han:

–Har man så dåligt omdöme att man tatuerar sig på fyllan får man skylla sig själv. (TT)

ANNONS