Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En sjömålsrobot 15 avfyras från en Stockholmskorvett. Bild: Försvarsmakten

Hemliga uppgifter om svenskt robotsystem spreds på ryskt nätforum

Efter en miss på Krigsarkivet i Stockholm har hemliga uppgifter om ett svenskt robotsystem hamnat på ett ryskt internetforum, rapporterar Aftonbladet.
– Om det här röjs till främmande makt, vilket vi nog får utgå ifrån, får det stora konsekvenser för vår säkerhet, säger försvarsexperten Johan Wiktorin till tidningen.

Det var i början av 2017 som anställda på Försvarsmakten upptäckte att flera hemlighetsstämplade handlingar från Krigsarkivet låg ute på en hemsida med krigshistoriskt innehåll, skriver Aftonbladet.

Efter upptäckten larmades Säpo, som upprättade en förundersökning. Det visade sig snart även att handlingarna fanns tillgängliga på ett ryskt nätforum.

Den man som först lade ut innehållet på den svenska webbplatsen var en flitig besökare på Krigsarkivet i Stockholm. Efter att en anställd på Krigsarkivet av okänd anledning hävde dokumentens hemlighetsstämplar kunde besökaren få tillgång till dokumenten.

Han ska senare ha fotograferat hundratals sidor med sin mobiltelefon och lagt upp dem på den svenska webbplatsen.

Vårdslöshet med hemlig uppgift

Den anställde som hävde hemlighetsstämplarna blev senare misstänkt för vårdslöshet med hemlig uppgift, enligt Aftonbladet.

Under förhör hävdade den anställde att han inte insåg att vissa av handlingarna absolut inte var för allmänhetens ögon. Den anställde erkände senare vårdslöshet med hemlig uppgift, vilket resulterade i ett strafföreläggande.

Besökaren som publicerade handlingarna på den svenska hemsidan misstänks inte ha begått brott.

Hotar rikets säkerhet

Enligt Försvarsmakten bedöms röjningen av uppgifterna vara av betydelse för rikets säkerhet.

”Dokumenten innehåller funktionalitet och förmågor för (sekretessmarkerat) ett robotsystem som fortfarande används av flygvapnet och marinen”, står det i Säpos förundersökning.

En stor del av förundersökningen är hemligstämplad men enligt Aftonbladet återkommer man vid flera tillfällen till robotsystemet 15 som utvecklades på 1980-talet och som fortfarande är i bruk.

"Kan få väldigt stora utfall i strid"

Enligt Johan Wiktorin, som har läst Säpos förundersökning om ärendet, är händelsen mycket allvarlig.

– Genom att kunna prestanda på ett vapensystem, eller vad det nu kan vara, kan man utveckla motmedel och taktik som kan få väldigt stora utfall i en strid. Därför är det viktigt att hemlighålla prestanda på vapen, säger Johan Wiktorin till Aftonbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.