Polis på plats vid brinnande sopcontainers vid oroligheterna på Rosengård i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT
Polis på plats vid brinnande sopcontainers vid oroligheterna på Rosengård i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Hemliga rapporter avslöjar – polisen varnades för våldet

”Ingen har kunnat förutse raseriet,” sa rikspolischef Anders Thornberg efter upploppen under påsken.
Men nu visar hemliga rapporter på motsatsen.
Redan sju veckor före Rasmus Paludans koranbränning varnade polisens underrättelseenhet för våld, rapporterar Ekot.

400 poliser skadades i kravallerna som uppstod i samband med Rasmus Paludans koranbränningar under påskhelgen tidigare i år. Upploppen, som skedde i flera svenska städer, ledde till stenkastning mot blåljuspersonal och bilbränningar.

Kort efter upploppen uppgav rikspolischef Anders Thornberg att polisen inte hade fått någon underrättelseinformation som pekade på vad som senare hände.

”Jag har pratat med medarbetare över hela landet, ingen har kunnat förutse det här raseriet, besinningslösa våldet mot mina medarbetare. Det borde vi ha gjort, men vi har inte gjort det. Vi får dra lärdom av detta”, sa Anders Thornberg till medierna då.

Rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Anders Wiklund/TT
Rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Anders Wiklund/TT

Varnades i förväg

Nu visar hemliga rapporter som Ekot tagit del av att polisen visst varnades i förväg – och det redan i februari, sju veckor före påskkravallerna.

I underrättelserapporter från Polismyndigheten står bland annat att personer ur ”kriminella miljöer” kan komma att dyka upp och att poliser i tjänst riskerar både hot och fysiska attacker.

”Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck)”, skriver polisens nationella underrättelseenhet i rapporten som Ekot tagit del av.

Vill demonstrera igen

Rasmus Paludan har sedan tidigare genomfört demonstrationer på Frölunda torg. Även då uppstod oroligheter och en person omhändertogs av polis.

I början av maj skickade Pauldan in en ny ansökan om en demonstration – även denna gång i Frölunda. På onsdagen meddelade polisen att hans ansökan beviljades. Tillståndet gäller för den 12 maj.

Upploppen under påsken beskrivs som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001.

LÄS OCKSÅ: Paludan vill demonstrera i Göteborg – har sökt om tillstånd

LÄS OCKSÅ: Högerextremistens egna ord om koranbränningarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.