Hemliga inspelningar ställdes mot varandra

Hemliga inspelningar av samma person ställdes mot varandra under Kalamarksmålets första dag i hovrätten för övre Norrland. I samtalen säger huvudvittnet både att Linna är en mördare – och att han är felaktigt dömd.

ANNONS
|

I ett av de inspelade telefonsamtalen som kammaråklagare Jens Göransson spelade upp i rätten säger huvudvittnet:

- Jag tycker det är jobbigt att de släpper ut en mördare.

Inspelningen ska visa att vittnet talar sanning när han säger att Kaj Linna berättat att han planerade att råna bröderna dagen innan mordkvällen. Vittnet har också sagt att han tagit med Linna på en bilresa för att få honom att skrota planen.

ANNONS

- Han berättade att Linna under året fantiserat och haft planer på stötar av olika slag, men på senare tid hade det varit en stöt mot bröderna i Kalamark som varit på tapeten, säger Göransson.

Koncentrerat intryck

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson kommenterar de inspelade samtalen med att vittnet kände till att han var avlyssnad, med andra ord att han ljuger.

- Jag gör den tolkningen, säger Magnusson.

Magnusson kontrade även med att spela upp ett inspelat telefonsamtal mellan huvudvittnet och en utredare som Kaj Linna har anlitat.

- Jag anser att han är felaktigt dömd, dock inte oskyldig. Men jag är liksom inne i cirkeln eller vad man ska säga. Och jag anser att sådant här ska egentligen inte få hända, säger vittnet i samtalet som spelades upp.

ANNONS

Kaj Linna, som satt vid Thomas Magnussons sida, var klädd i marinblå kavaj med skjorta och jeans. Kaj Linna var svårt förkyld och hade feber under förhandlingen, enligt advokaten. Linna satt ofta tyst med en koncentrerad min, förde ibland anteckningar på ett block som låg framför honom, viskade till advokaten eller stödde ansiktet mot vänsterhanden. På åhörarbänken fanns hans syster som hjälpt honom att driva resningsprocessen.

Luckan viktig detalj

I en rekonstruktionsvideo försöker flera kriminaltekniker, med liknande kroppsmått som Linna och andra personer som förekommit i utredningen, att passera en fönsterlucka som mördaren ska ha använt för att ta sig in i ladugården där mordet begicks. Enligt åklagaren var det omöjligt för någon annan än just Kaj Linna att ta sig in den vägen.

Göransson läste även upp samtalslistor för att leda i bevis att det fanns en etablerad kontakt mellan huvudvittnet och Kaj Linna under månaden och dagarna innan rånmordet. Listorna visar hur Kaj Linna och huvudvittnet hade kontakt även under morddagen, och hur vittnet försökte nå Linna efter tidpunkten för mordet.

- Det är samma bevisning som var en gång i tiden. Det är en indiciekedja och ingenting annat, säger Thomas Magnusson.

ANNONS
TT

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

Källa: Spår, DN, P4 Norrbotten med flera

Fakta: HD beviljade resning

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

I april anhålls huvudvittnet som misstänkt för att ha hjälpt Linna att begå brottet. Han försätts därefter på fri fot och avförs som misstänkt.

Bara dagar innan rättegången inleds i hovrätten för övre Norrland presenterade åklagare Jens Göransson kompletterande bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och dennes far.

ANNONS