Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Hemlig rapport visar hoten mot valet 2018

Nu har svenska myndigheter kartlagt hoten från främmande makter mot valet nästa år. I en hemlig rapport varnar Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, MSB, för hur och var angripare kan försöka påverka valet.

MSB:s granskning utgick ifrån de exempel av påverkan som setts kring andra val i Europa och USA de senaste åren. Den har genomförts i nära samarbete med både Säpo och försvarsunderättelseorganisationer som exempelvis Must och FRA. Man har analyserat vilka av metoderna som setts i andra länder och som Sverige skulle vara särskilt sårbara för, rapporterar DN.

– Vi har gjort en genomlysning av hur andra val har påverkats och utifrån det så har vi tagit fram en intern arbetslista över vilka av de här metoderna som är relevanta för det svenska valet, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB, till DN.

Fyra vanligaste metoderna

Var riskerna bedöms vara störst i Sverige är hemligt. Den internationella erfarenheten pekar dock på fyra områden där det konstaterats försök att påverka valen.

Dels handlar det om försök att påverka själva valsystemet. De kan handla om att försöka påverka utvecklarna som ligger bakom valsystemen till att hacka de digitala valsystemen.

Det kan också handla om att försöka påverka förmågan att rösta genom att vilseleda befolkningen med falska uppgifter om hur valet går till.

Ytterligare ett sätt kan vara att försöka påverka viljan och preferenserna i valet. Det kan då handla om att infiltrera politiska rörelser eller att skapa egna politiska plattformar i sociala medier där man driver frågor för att öka polariseringen.

Det fjärde vanligaste sättet att försöka påverka valen är att gå direkt på politiker och tjänsteman. Även om försöket inte lyckas så kan man använda omständigheten att det funnits kontakter med skumma personer som något negativt.

– Vår bedömning är att vi i vardagen är utsatta för det här. Det här är inte krigshandlingar, utan det är mera en ny vardag i hur länder arbetar mot varandra. Att man försöker få fördelar på detta sätt, säger Mikael Tofvesson till DN.

Alla fruktar ryssen

Ryssland pekas ut av MSB-chefen som det land som utgör det enskilt största hotet. Ryssarnas agerande i USA-valet blev en väckarklocka för svenska myndigheter.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta de amerikanska bedömningarna. Ryssland är det land som vi ser i rapporterna, det är de som är aktiva. Och vi vet ju vad som hänt i vårt eget land, har statsminister Stefan Löfven tidigare sagt, menar Tofvesson i intervju med DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.