Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan 2013 har Systembolaget haft försöksverksamhet med hemleveranser av dryck i utvalda län. Nu blir tjänsten permanent och ska utökas till fler län.  Bild: Stefan Bennhage
Sedan 2013 har Systembolaget haft försöksverksamhet med hemleveranser av dryck i utvalda län. Nu blir tjänsten permanent och ska utökas till fler län. Bild: Stefan Bennhage

Hemleveranser från Systembolaget blir permanent

Möjligheten att få alkoholhaltiga drycker hemkörda blir en del av Systembolagets ordinarie verksamhet. Detta fastslås när avtalet mellan Systembolaget och staten uppdateras.

Sedan 2013 har Systembolaget haft försöksverksamhet med hemleveranser av dryck i utvalda län. Under måndagen meddelade Socialdepartementet att denna tjänst blir en del av den ordinarie verksamheten när avtalet mellan Systembolaget och staten uppdateras.

"Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service, och Sveriges restriktiva alkoholpolitik har ett brett stöd. Men för att fortsätta vara relevanta måste också Systembolaget utvecklas, det gör vi nu genom att permanenta hemleveranser. Så ser vi till att alkoholmonopolet fortsätter att fungera lika bra som i dag", säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.

Ska utökas till hela landet

Tjänsten med hemleverans har under försöksperioden kunnat utnyttjas av kunder i utvalda län. Detta är något som Systembolaget vill ändra på.

– Hemleveransen ska utökas. Det rör sig troligtvis om en successiv utrullning, men när det kommer att vara tillgängligt i hela landet kan jag inte svara på i nuläget, säger Sofia Brännborn, pressekreterare hos Systembolaget.

Responsen på hemkörning av alkohol har från kunder varit positiv uppger Systembolaget.

– Vi märker att våra kunder gärna vill ha kvar tjänsten och det finns en efterfrågan som vi vill ta vara på. Hittills har det varit mest populärt i storstadsregionerna, säger Sofia Brännborn.

Enligt Lena Hallengren (S) har det har funnits bred enighet kring beslutet om att göra hemleverans till en del av Systembolagets ordinarie verksamheten.

Hur går detta i linje med regeringens ståndpunkt om att värna om restriktiv alkoholpolitik?

– Jag tror att Systembolagets legitimitet hos vanligt folk bygger på att de klarar att följa med i utvecklingen. Det här möjliggör för dem att göra det. Det är bra att Systembolaget moderniseras och bidrar till att det svenska alkoholmonopolet fungerar också i framtiden, skriver Lena Hallengren till GP.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 juli.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.