Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Hemlös man mördades vid tågstation

En hemlös man mördades på en gångbro vid tågstationen i Hässleholm i augusti. En tonårspojke misstänktes för brottet men tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att pojken var på brottsplatsen. Domen överklagades och nu går hovrätten på åklagarens linje efter att ett vittne pekat ut honom. Vittnet såg tonåringen på bron bara några minuter innan mordet.

Kvällen den nionde augusti hittades en livlös och svårt knivhuggen man i 50-årsåldern på en gångbro vid tågstationen i Hässleholm. Mannen, som var hemlös, hade kommit till Hässleholm med ett nattåg på väg till Stockholm. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

LÄS MER: Polisen misstänker: Tonårspojke mördade hemlös

Under utredningen riktades misstankarna mot en tonårspojke. Bland annat ska pojken ha förekommit på övervakningsfilmer från mordplatsen före och efter brottet. Dessutom ansåg åklagaren att uppgifter som kommit fram i ett avlyssnat samtal mellan två bekanta till pojken avslöjar honom som mördare. I samtalet säger en av dem att det är pojken som "gjort det". I ett annat samtal utvecklar personen med att säga att han fått höra att pojken sagt: "gå och kolla vad jag har gjort med han på stationen".

LÄS MER: Tonårspojke inför rätta för mord på hemlös

Och i samband med att mordet begicks ska pojken ha skrivit "ska döda någon också om det ska va så" i ett sms.

"Svag sits"

Han åtalades för mord, och i andra hand synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Pojkens advokat var kritisk:
– Åklagaren har kallat sammanlagt 36 förhörspersoner. Måste man kalla 36 förhörspersoner då har man enligt min uppfattning en svag sits, har tonårspojkens advokat, Lars Kruse, sagt och kallat det "ett rent indiciemål".

När rättegången avslutades släpptes pojken på fri fot. Och snart meddelade tingsrätten att han frias för mordet. Enligt tingsrätten var det inte bevisat att pojken var på brottsplatsen. Det fanns heller ingen teknisk bevisning som knöt honom till brottet, enligt rätten.

Överklagades

Tonårspojken åtalades också för grovt olaga hot för att ha tryckt upp en annan pojke mot en vägg. Han ska också ha tagit ett grepp om pojkens haka, tryckt en kniv mot hans mage och hotat pojken. Dessutom fanns en åtalspunkt rörande rån och grovt övergrepp i rättssak.

LÄS MER: Hemlös knivdödades vid tågstation - tonåring frias

Han misstänks för att ha tvingat till sig kontanter och ett busskort genom att trycka upp offret mot en vägg och en kniv ska ha tryckts mot hans mage. 
– Samtliga händelser ägde rum i centrala Hässleholm den 9 augusti 2016, men det är olika målsäganden i alla åtalspunkterna och målsägandena har inget samband med varandra, har kammaråklagare Malin Paulsson sagt.

Pojken dömdes endast för olaga hot.

Domen överklagades. Åklagaren skrev i sin överklagan att det rör sig om tre händelser, med tre målsäganden, inom ett kort tidsintervall, på ett begränsat område och med ett likartat agerande från gärningsmannens sida. Hon anser också att ett vittne med viss säkerhet pekat ut tonårspojken som den hon sett på gångbron vid tågstationen innan mordet.

Döms till sluten ungdomsvård

Hovrätten valde under torsdagen att gå tvärt emot tingsrättens bedömning och dömde tonåringen för mordet. Rätten anser att det genom övervakningskameror och vittnesbevisning kan fastställas att gärningen mot den hemlöse har begåtts vid en tidpunkt då tonåringen befann sig i området. Han har exempelvis setts av ett vittne på gångbron några minuter innan gärningen begicks.

Ytterligare ett bevis är att tonåringen , ungefär fem minuter innan SOS-alarm fick det första samtalet, sms:ade en kompis där han "lämnade uppgifter som innebar att det var han som hade knivhuggit en hemlös man på stationen". Tonåringen har inte heller lämnat någon förklaring till varför både de kläder han bar under kvällen och hans mobil är försvunna. 

Hovrättens bedömning är att indicierna sammantaget är så starka att det är ställt utom rimligt tvivel att tonåringen är gärningsmannen. Han döms dessutom för ett rån begånget samma kväll.

Med hänsyn till pojkens låga ålder döms han till fyra års sluten ungdomsvård av hovrätten. Det är den maximala tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.