Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Helt samhälle töms när en 380-kilos granat ska sprängas

Idag, klockan 9.30 genomförde försvarsmakten en första, kontrollerad sprängning av den gamla granaten som tillhört en herrgård i Dalkarlsberg utanför Örebro.

Det var i våras som polisen fick en bild på den enorma granaten i Göran och Ingrid Lidman trädgård i Dalkarlsberg utanför Örebro. Tre timmar senare kom ett samtal från bombgruppen i Stockholm. Sedan dess har utredningarna varit många och långa, skyddsdiken har grävts och granaten har täckts med 800 kubikmeter sand.  

– Vi tror inte att den är skarp. Men så länge det finns bara någon procent risk, så vill man ju inte ha den kvar här, säger Göran Lidman som äger granattomten i Dalkarlsberg till Nerikes Allehanda.  

Kontrollerad sprängning 

På onsdagen blev granaten ett minne blott när försvarsmakten i samarbete med polis genomförde en kontrollerad sprängning. 

Följ händelseförloppet här: 

Klockan 9.30 genomförde försvarsmakten en första provsprängning av granaten. En tydlig knall hördes och det kom rök ur gångarna in i sandhögen. Just nu undersöks om granaten behöver sprängas en gång till, eller om det kan konstateras att den inte innehåller något farligt ämne. 

Syftet med sprängningen är att öppna upp granatens hölje, för att kunna se vad den innehåller. 

Anna Andersson berättar i SVTs livesändning berättar att hon är uppvuxen på herrgården där granaten har funnits. 

– Jag lekte med den som barn. Jag lekte att den var en häst och allt möjligt, säger hon. 

Hon tror inte att granaten är farlig. 

– Nej det kan jag inte tänka mig! Den har ju legat där i så många år. 

Alla boende i närheten lämnade området 

Den 60-70 åriga granaten väger 380 kg, kan laddas med 17-25 kg sprängämnen och är omöjlig att flytta för hand.

Amanda Lissmats bor i Dalskarlsberg och har tillsammans med sin familj evakuerats inför sprängningen. 

– Jag är inte jätteorolig direkt. Folk har ju haft den där granaten som leksak i sin trädgård i en massa år. Men det är spännande, säger hon. 

Hon berättar också att polisen nu har spärrat av alla vägar i samhället.

– Vi har fått tejpa för alla fönster och så, ifall det skulle bli någon tryckvåg. De flesta kommer att samlas i församlingshemmet för att följa granatsprängningen. Men jag och mina barn har åkt hem till min mamma, säger Amanda Lissmats.

Förödande konsekvenser

Skulle granaten explodera, skulle konsekvenserna bli förödande. 

Trots att Försvarsmakten beskriver arbetet som en rutininsats finns det många faktorer i det kontrollerade oskadliggörandet som inte hör till det vanliga. Allt från att granaten är enorm, till att det närmaste bostadshuset ligger 19 meter bort och att flertalet fastigheter ligger i närområdet.

– Alla som bor i området har utan problem gått med på att lämna sina hus under morgonen. Alla förstår att det är av högsta vikt att vi genomför denna insats, säger Mats Öhman, polis i Nora. 

Försvarets expert kommer att krypa in i den sandtäckta granaten 

Själva oskadliggörandet skedde genom att en expert från Försvarsmakten kröp in i sandhögen där granaten låg för att separera tändröret från granatens kropp och därefter spränga tändröret på plats om det fortfarande bedöms vara farligt. 

– Så snart Försvarsmakten ger klartecken om att faran är över kommer alla boende i området kunna återvända till sina hus. Vi räknar med att detta ska ske senast klockan 16 imorgon, säger Mats Öhman. 

Göran och Ingrid Lidman ser fram emot att kunna vara på sin herrgård utan att ha en granat på tomten. 

– Man kan ju inte låta bli att känna ett pirr i magen. Det ska bli skönt när allt det här är över, säger Göran Lidman till Nerikes Allehanda. 

Visade sig vara skarp

Klockan 11 fastslog försvarsmakten att granaten innehöll ett farligt ämne. Under förmiddagen genomfördes en kontrollerad sprängning av granaten i syfte att öppna upp höljet på den för att se vad den innehåller. Enligt SVT Nyheter Örebro, hördes en kraftig smäll när höljet sprängdes upp. Men själva granaten exploderade inte. 

– Granaten är öppnad. Vi har inte hittat något tändrör vilket innebär att den är oskadliggjord, säger Gary Campbell på Swedec, totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum till SVT Nyheter. 

Granaten är inte längre farlig för allmänheten och boende har tillåtits att återvända hem. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.