Helene Odenjung (L) lämnar Liberalernas högsta ledning.
Helene Odenjung (L) lämnar Liberalernas högsta ledning. Bild: Robin Aron

Helene Odenjung lämnar tung post inom Liberalerna

Helene Odenjung lämnar posten som vice partiordförande i Liberalerna – men är öppen för att fortsätta i partistyrelsen.
– Det tar inte lika mycket tid – och jag vill lägga mer av min tid på uppdragen i Göteborg, säger hon till GP.

ANNONS
|

Göteborgsliberalen Helene Odenjung lämnar Liberalernas presidium, något Dagens Nyheter var först med att berätta.

Efter partiledarskiftet till Nyamko Sabuni har Helene Odenjung fortsatt att vara en del av presidiet. Men när partiet har landsmöte i Västerås 15-17 november ställer hon alltså efter tolv år i partitoppen inte upp till omval till posten som vice partiordförande.

Samtidigt har Helene Odenjung meddelat att hon står till förfogande för en plats i styrelsen.

Hur går det ihop?

– Det tar helt enkelt inte lika mycket tid, i styrelsen behöver jag inte lägga lika mycket tid och kraft på interna partifrågor som man behöver göra i presidiet. Men i grunden är det viktigt för mig att fortsätta arbeta med de viktiga liberala frågorna.

ANNONS

Vill jobba mer i Göteborg

Ett annat skäl till att Helene Odenjung inte ställer upp till omval i partitoppen är att hon vill lägga mer tid på de politiska uppdragen i Göteborg.

Helene Odenjung har varit fullmäktigeledamot i 28 år och är sedan senaste valet en del av stadens styre. Hon är kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

– Vi styr i Göteborg, om än i minoritet. Det kräver mer av min tid, för mig är det viktigt att vara i Göteborg och att jobba i Göteborg. Vi har ett bra samarbete i ledningen och många viktiga frågor att ta tag i, betonar hon.

Ommöblering

Under onsdagseftermiddagen rapporterade Dagens Industri om en fortsatt ommöblering i Liberalerna där valberedningens förslag till ny partistyrelse enligt uppgift ska innehålla flera förändringar.

Bland annat uppger tidningen att Johan Pehrson lyfts upp som ny förste vice ordförande – istället för Helene Odenjung.

Johan Pehrson var den som klev upp som gruppledare i partiet efter att Nyamko Sabuni blev partiledare.

När partidistrikten nominerade ny partiledare efter Jan Björklund var det västsvenska förbundsmötet splittrat inför valet av efterträdare.

Merparten ville ha Nyamko Sabuni. Hon fick 100 röster, utmanaren Erik Ullenhag drygt hälften. Sabuni betecknas allmänt stå längre till höger än den mer socialliberala linje som bland andra Helene Odenjung representerar.

ANNONS

Politiskt spel

På frågan om den bakgrunden kan var en del av ett taktiskt spel i partitoppen som påverkar henne, svarar hon:

– Delar av det var inget jag visste då – och jag har inte ens tänkt så. Så kan det förstås alltid vara, men det är inget jag tänkt på och det har inget med mitt beslut att inte ställa upp som vice ordförande att göra. Jag har fortfarande ett starkt hjärta för de liberala frågorna och vill gärna fortsätta med det i styrelsen – om jag får landsmötets förtroende, säger Helene Odenjung.

Liberalernas valberedning väntas föreslå en ny partistyrelse på torsdagen.

ANNONS