Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högsta domstolen skärper straffet för en man som utsatt en flicka för omkring hundra våldtäkter. Arkivbild.

HD skärper straff för grova barnvåldtäkter

Mannen utsatte flickan för omkring hundra våldtäkter under flera års tid. Nu skärper Högsta domstolen straffet mot mannen, från nio till tolv års fängelse. Men det är ändå mindre än riksåklagarens krav på att mannen skulle få det absoluta maxstraffet, 14 år.

Flickan var bara nio när fem år av upprepade grova sexualbrott tog sin början. En man i hennes närhet har under dessa år utsatt henne för ett stort antal grova våldtäkter, varav flera filmades. Övergreppen var både smärtsamma och utdragna.

Av tingsrätten, som ansåg att det fanns bevis för närmare 50 fall av grov våldtäkt mot barn, dömdes han till elva års fängelse. I hovrätten ansåg man att uppemot 100 fall var bevisade men sänkte ändå straffet till nio års fängelse.

Skyddslös situation

Fallet överklagades till Högsta domstolen av både mannen och riksåklagaren och nu meddelar HD att straffet skärps till tolv års fängelse.

Domen innebär att HD sätter ner foten när det gäller straffvärdet för upprepade grova sexualbrott. Man ska vid flerfaldig brottslighet av det här slaget ta hänsyn till offrets situation och inte bara titta på de enskilda brotten, konstaterar HD.

- Allvaret i de enskilda brotten ökar, genom att de ytterligare brotten förstärker målsägandens utsatta situation. Målsäganden befinner sig ofta i de här fallen i en skyddslös, utsatt situation. Det finns inga alternativ och möjligheter att komma undan, säger justitierådet Ingemar Persson.

Ny lagstiftning

Det högsta straffet för en grov våldtäkt mot barn är tio års fängelse. Vid upprepad brottslighet kan det bli fängelse i ytterligare fyra år, och riksåklagaren Petra Lundh har ansett att mannen skulle dömas till 14 års fängelse. HD gör alltså en annan bedömning.

- Vi har beaktat offrets situation och det har lett fram till en sammantagning bedömning där den samlade brottsligheten ledde till fängelse i tolv år, säger Ingemar Persson.

Sedan 1 juli 2018 har straffskalan för våldtäkt mot barn skärpts, men i det aktuella fallet har brotten ägt rum före lagändringen och domen baseras på den tidigare lagstiftningen.