Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisten Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare döms även av Högsta domstolen för människosmuggling. Arkivbild.

HD mildrar straffet för SVT-medarbetare

Journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare döms även av Högsta domstolen för människosmuggling - men straffet mildras.

- Vad jag är positiv till och glad för är att de ändrade påföljden. Inte för att samhällstjänst spelar någon roll i sak, men det skickar en viktig signal att de förstått att vi hade som syfte att hjälpa en pojke som befann sig i en nödsituation, säger Önnevall till TT.

I serien "Fosterland" skildrade SVT-teamet hur de 2014 valde att hjälpa en 15-årig flyktingpojke att ta sig från Grekland till Sverige.

Högsta domstolen dömer till villkorlig dom och 40 dagsböter. Antalet böter motsvarar ett straffvärde på en månads fängelse. Hovrätten dömde till 75 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar ett straffvärde på två månaders fängelse.

Som en följd av en tidigare HD-dom är utgångspunkten i domar om människosmuggling inte längre att det ska vara fängelsestraff, förklarar Ingemar Persson, justitieråd i Högsta domstolen. Det medför att det blir villkorlig dom och böter i stället för samhällstjänst i SVT-fallet.

- När man dömer till samhällstjänst är utgångspunkten att det ska vara fängelse. Men flyktingsmuggling är inte ett sådant brott, säger han till TT.

"Närmast humanitärt"

HD har kommit fram till att SVT-medarbetarna hade "närmast humanitära skäl" när de hjälpte 15-åringen till Sverige. De gjorde det inte för att tjäna pengar och hade inte planerat resan med 15-åringen i förväg.

Men samtidigt konstaterar HD att de reste genom ett stort antal andra länder där pojken kunde ha sökt asyl innan han kom till Sverige. Därför var det inte ett ringa brott, utan ett brott av normalgraden, resonerar HD.

Fredrik Önnevall säger att de fällande domarna inte fått honom att ångra sig.

- Det har jag aldrig gjort och det gör jag inte nu heller. Det var en pojke som i värsta fall riskerade livet, på väg att hoppa från ett lastbilsflak. Att vi med gemensamma krafter kunde undvika det känns jättebra, säger han.

TT: Vad har ni för kontakt med varandra i dag?

- Vi bor på olika orter så vi pratas vid i telefon och träffas när vi kan. Han pratar jättebra svenska och det är härligt att se att han försöker skaffa sig en väg in i livet genom någon sorts yrkesutbildning, säger Fredrik Önnevall.

"Viktig illustration"

SVT-medarbetarna informerade sina chefer först när pojken anlänt till Sverige, skriver HR- och kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala på företagets blogg.

"På SVT är vi eniga med teamet om att de agerade utanför det journalistiska uppdrag de var utsända att göra", skriver hon.

Ändå bestämde sig SVT, efter noggrant övervägande, att sända materialet.

"Historien var en mycket viktig illustration till en av Europas största och mest brännande frågor. Och det andra alternativet – att inte sända – tyckte vi var att mörka det som faktiskt hände", skriver Sabina Rasiwala.

Medarbetarnas dagsböter ska inte betalas av SVT, däremot advokatkostnader om det blir några kvar efter allmän rättshjälp.