25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

HD fäller fentanylsäljare – farligheten avgjorde

De tog visserligen drogerna frivilligt. Men fentanylsubstanserna var så extremt farliga och svårdoserade att de som köpte dem inte hade någon möjlighet att ta ansvar för sitt eget liv och hälsa. Nu fäller Högsta domstolen den 25-årige säljaren för att ha vållat åtta människors död.

ANNONS

Under sommaren och hösten 2016 dog sju män och en kvinna runt om i landet av förgiftning sedan de använt två olika fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl. Preparaten hade de köpt från en nätbutik som drevs av två bröder, nu 25 och 36 år gamla, i Stockholmsområdet.

Bröderna åtalades och dömdes senare i både tingsrätt och hovrätt för grovt vållande till annans död i åtta fall. 25-åringen överklagade till Högsta domstolen, som nu fastställer Svea hovrätts dom. Det innebär att straffet på fyra års fängelse kvarstår.

Tillsammans med sin bror sålde han fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor vilket innebar att mängden substans kunde skilja sig åt för varje dusch, något som i sin tur påverkade doseringen. Fentanylanalogerna kan samtidigt ha en 50 gånger större verkan än heroin – de är "extremt farliga" skriver HD.

ANNONS

Liv och död

Just substansernas farlighet och svårigheten att dosera har varit avgörande för den fällande domen, enligt justitierådet Petter Asp.

– Detta ska ses i kombination med att skillnaden mellan den effekt man vill uppnå och en mer drastisk effekt där man får andningssvikt och dör är så liten att det går i praktiken inte att hantera, säger han.

Personerna tog visserligen drogen frivilligt, och då är egentligen utgångspunkten att säljaren av rusmedlet inte kan dömas för vållande till annans död. Men det kräver samtidigt att köparen har haft möjlighet att ta ansvar för sig själv och sin hälsa – och det hade inte de åtta som dog eftersom substanserna var så extremt farliga, anser HD.

De preparat bröderna sålde var inte narkotikaklassade vid tidpunkten. Det innebar att de inte kunde utredas för brott mot narkotikalagstiftningen när polisen fick upp ögonen för deras livsfarliga verksamhet. I stället riktade polis och åklagare in sig på vållandebrottet.

Minskad försäljning

Fentanylförsäljningen har i stort sett försvunnit i Sverige sedan rättsprocessen mot bröderna inleddes, och åklagaren Tomas Malmenby hoppas att den fällande domen ska fortsätta avskräcka nya säljare.

– Jag tror den här domen kommer att avhålla dem som har tänkt sig att gå ut på nätet och sälja fentanylanaloger. Och skulle någon ändå göra det så visar den här HD-domen att det finns en möjlighet för polis och åklagare att utreda och lagföra på det här sättet, säger han.

ANNONS

TT: Kan domen ha effekt även för andra nätdroger?

– Jag skulle inte utesluta det, men det är svårt att se var gränsen går. Det måste ju vara mycket farliga preparat i så fall, där det är en mycket klar risk för dödsfall.

Erika Nekham/TT

Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild.
Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Via en hemsida på nätet sålde de två bröderna två olika varianter av fentanyl förpackat i nässprejflaskor. Åtta människor, sju män och en kvinna födda 1978–1993, dog sedan de köpt och använt preparaten.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. I form av så kallade fentanylanaloger har preparatet också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Mellan 2015 och 2018 dog totalt 220 människor av fentanylanaloger.

I maj 2018 dömde Södertörns tingsrätt den äldre brodern till fem och ett halvt års fängelse medan den yngre fick fyra år, för vållande till annans död, grovt brott, i åtta fall. De dömdes också för andra brott kopplade till nätförsäljningen.

Hovrätten fastställde senare tingsrättens dom i stora delar, men skärpte den äldre broderns straff till sex års fängelse. Domstolen konstaterade bland annat att bröderna varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör.

Den yngre brodern överklagade domen till Högsta domstolen, som nu fastställer hovrättens dom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS