Haverikommission ska tillsättas vid självmord

Regeringen vill tillsätta en haverikommission vid självmord. Bland annat ska utredningar göras för att se var samhällets skyddsnät kan ha brustit.

ANNONS
|

En utredning ska se över var samhällets insatser eventuellt brister i samband med självmord. Det meddelar regeringen och SD, som vill tillsätta en ”haverikommission”.

På torsdagen ger regeringen i uppdrag till en utredare att utreda och föreslå hur en sådan haverikommission ska se ut.

– Det handlar om att en utredning ska göras för att bland annat socialtjänst, skola, polis och hälso- och sjukvård ska granska vad som har hänt och vad som kan ha brustit i samhällets skyddsnät när någon har tagit sitt liv, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) och fortsätter:

– Inte för att peka finger, utan för att lära och bli bättre och kunna förebygga bättre i framtiden.

ANNONS

Plan för kompetensförsörjning ska tas fram

På en presskonferens på torsdagen presenterade regeringen och SD statusen för flera samarbetsprojekt, kopplade till Tidöavtalets punkter om sjukvården.

En annan nyhet som då också presenterades är att Socialstyrelsen och Nationella vårdkompetensrådet får i uppdrag att ta fram förslag på förbättringar kring hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.

– Det Nationella vårdkompetensrådet ska ta fram konkreta förslag för reell förbättring, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister.

– Det handlar om att visa vilka insatser som behövs för att utveckla, motivera och behålla de medarbetare som redan i dag finns i hälso- och sjukvården. Men också insatser för att attrahera nya.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, socialminister Jakob Forssmed och Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, socialminister Jakob Forssmed och Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD. Bild: Josefin Sparrdal/TT

LÄS MER:Högre självmordsrisk för män med arbetaryrken

LÄS MER:Bristande arbete mot självmord i Sverige

LÄS MER:Sofia bytte jobb efter broderns självmord – och blev diakon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS