Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ensamkommande ungdomar sittstrejkar på Mynttorget. Poliser har varit på plats sedan gårdagens attack.

Hatbrottsgruppen utreder attack på Mynttorget

Polisens hatbrottsgrupp har kopplats in för att utreda den högerextrema attacken mot ensamkommande ungdomar i Stockholm. Samtidigt väntas fler ensamkommande ungdomar ansluta sig till demonstranterna.

Polisen har ännu inga gripna efter attacken på tisdagskvällen mot de ensamkommande ungdomarna som protesterar på Mynttorget i Stockholm. Anmälan om misshandel som gjordes i går handläggs just nu av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

- Vi utesluter inte hatbrott. Det är vissa saker som kan betecknas som hatbrott, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Efter attacken har polisen stärkt bevakningen på Mynttorget där det i natt sov omkring 150 demonstranter.

- Det är klart det att det kommer fler attacker. Vi kommer att bli fler och fler som sitter här, säger Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige, som arrangerar protesten.

Kräver besked

Attacken inträffade vid 20-tiden på tisdagskvällen då personer från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom kastade en brinnande bengalisk eld kastades mot demonstrationen. Tre demonstranter skadades lindrigt och polisen avlägsnade de runt 15 personerna från Nordisk ungdom från platsen.

De ensamkommande ungdomarna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som de menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik lämnar ett sådant besked personligen.

- Om jag utvisas dit är det 100 procent säkert att jag dör, säger demonstranten Aref Rezai som befinner sig på Mynttorget utanför riksdagen.

Han kom till Sverige för två år sedan men har ännu inte fått ett besked från Migrationsverket om han får stanna eller inte.

- Det känns jättedåligt. Jag är född i Iran och har aldrig varit i Afghanistan. Döden väntar på mig i Afghanistan, säger han.

"Borde stoppas"

Representanter för både Miljöpartiet och Liberala ungdomsförbundet (Luf) har besökt Mynttorget för att visa sitt stöd för demonstranterna.

- Jag vill visa solidaritet med de ungdomar som sitter här fredligt. Som i går blev attackerade av nazister i Sverige 2017. Det är fruktansvärt att vi har nazister som attackerar demonstranter som bara vill uppmärksamma oss på säkerhetsläget i Afghanistan, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm.

Hon tycker att utvisningarna till landet ska stoppas. Det gör även Joar Forssell, förbundsordförande i Luf.

- De riskerar att bli utvisade till sin död. Personer som kommer från Afghanistan borde få amnesti och få stanna i Sverige. Många av dem som är här har lärt sig svenska och har jobb. Det är absurt att man ska kasta ut dem, säger han.

Ögonvittnen till gårdagens attack har sagt till flera medier att den attackerande gruppen gjort klart att de kommer från Nordisk ungdom, genom att skandera och genom tröjtryck. Nordisk ungdom har också skrivit på sin sajt att de var på plats vid Mynttorget för att protestera.