Hasselmössens bro invigd

En bro som hasselmöss ska kunna använda för att ta sig över en trafikerad väg har invigts, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. På plats fanns bland annat politiker och en skolklass.

ANNONS
|

Hasselmusen trivs vid Svabesholm i Skåne, där en ny väg byggts. Problemet var bara att hanarnas bon hamnade på ena sidan vägen, och honornas på den andra när vägen bröt ett stengärde.

Med hjälp av bron, som är som en portal över vägen, ska mössen kunna träffas på ett säkert sätt igen. Mössen ska via ett nät kunna klättra upp på stålkonstruktionen och via den över vägen utan att bli överkörda.

– Vi återskapar naturen för att mössen ska hitta varandra. Björnbär och vildros ska vara på marken och bokharabinda ska täcka hela stålkonstruktionen, så att den smälter in i landskapet med alla andra växter, har Christian Björnsson, projektledare vid Trafikverket, tidigare sagt.

ANNONS

Fakta: Hasselmusen

Hasselmusen tillhör familjen sovmöss och är Närkes landskapsdjur.

I Sverige är hasselmusen påträffad i Skåne, Halland, Blekinge, Småland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän, Dalsland, Värmland, Närke och Västmanland.

I den senaste rödlistningsbedömningen, från 2015, beskriver Artdatabanken hasselmusen som "livskraftig". År 2000 var den så kallad ”nära hotad” för att 2005 och 2010 vara "livskraftig".

Hasselmusen är rödaktigt brungul och har en hårig svans på uppåt sju centimeter – ungefär lika lång som kroppen kan bli.

Hasselmusen är aktiv på natten och duktig på att klänga i träd och buskar.

Under vintern ligger hasselmusen i dvala. Hasselmusen äter bland annat nötter och bär.

Källa: Nationalencyklopedin och SLU:s artdatabank

ANNONS