Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Haschanvändning i tonåren kan öka risken för att bli deprimerad senare i livet. Arkivbild.

Hasch i tonåren kan öka risk för depression

Tonåringar som röker hasch löper nästan 40 procent större risk att bli deprimerade senare i livet, skriver The Telegraph.

De nya rönen kommer från en ny studie från Oxford University och McGill University och visar att risken för att drabbas av depression senare i livet, mellan 18 och 32 års ålder, ökar med 37 procent för den som använder hasch i tonåren.

- Det är en sårbar period för hjärnans utveckling. Att utsätta unga tonåringar för cannabis kan troligen öka risken för depressioner, säger en av forskarna bakom studien, professor Andrea Cipriani från Oxford University, till tidningen.

Vara uppmärksam

Forskarna har tittat närmare på elva stora studier där över 23 000 individer i åldern 18 till 32 år har medverkat. Samtliga deltagare har rökt hasch som tonåringar. Förutom att risken för att bli deprimerad ökar, ökar också risken för självmordsförsök bland de som använt hasch i tonåren, visar studien.

Forskarna uppmanar nu föräldrar att vara uppmärksamma på sina barns förhållande till hasch och varnar för att drogen blivit betydligt starkare de senaste 30 åren.

- I dag är det inte som på 80- och 90-talen när THC utgjorde omkring tre procent av en joint. I dag har vi joints med 10, 20, 30 eller ännu högre procent, säger Gabriella Gobbi, forskare vid McGill University.

Viktig roll

I studien har man inte kunnat slå fast att det är droganvändningen i sig som utlöser depression senare i livet. Individuella faktorer som familjeförhållanden eller andra svårigheter i livet kan spela en viktig roll för om unga drabbas av depression eller inte.

För att fånga upp problematiken bör därför det drogförebyggande arbetet förbättras och den mentala hälsan hos unga prioriteras högre, menar forskarna bakom studien.

- Detta är ett stort problem för folkhälsan och den psykiska hälsan, säger professor Andrea Cipriani.

- Antalet människor som exponeras för cannabis, särskilt i denna sårbara ålder, är mycket högt och jag tycker att detta bör prioriteras i den offentliga sjuk- och psykvården, säger han.