Haschanvändning i tonåren kan öka risken för att bli deprimerad senare i livet. Arkivbild.
Haschanvändning i tonåren kan öka risken för att bli deprimerad senare i livet. Arkivbild.

Hasch i tonåren kan öka risk för depression

Tonåringar som röker hasch löper nästan 40 procent större risk att bli deprimerade senare i livet, skriver The Telegraph.

ANNONS
|

De nya rönen kommer från en ny studie från Oxford University och McGill University och visar att risken för att drabbas av depression senare i livet, mellan 18 och 32 års ålder, ökar med 37 procent för den som använder hasch i tonåren.

- Det är en sårbar period för hjärnans utveckling. Att utsätta unga tonåringar för cannabis kan troligen öka risken för depressioner, säger en av forskarna bakom studien, professor Andrea Cipriani från Oxford University, till tidningen.

ANNONS

Vara uppmärksam

Forskarna har tittat närmare på elva stora studier där över 23000 individer i åldern 18 till 32 år har medverkat. Samtliga deltagare har rökt hasch som tonåringar. Förutom att risken för att bli deprimerad ökar, ökar också risken för självmordsförsök bland de som använt hasch i tonåren, visar studien.

Forskarna uppmanar nu föräldrar att vara uppmärksamma på sina barns förhållande till hasch och varnar för att drogen blivit betydligt starkare de senaste 30 åren.

- I dag är det inte som på 80- och 90-talen när THC utgjorde omkring tre procent av en joint. I dag har vi joints med 10, 20, 30 eller ännu högre procent, säger Gabriella Gobbi, forskare vid McGill University.

Viktig roll

I studien har man inte kunnat slå fast att det är droganvändningen i sig som utlöser depression senare i livet. Individuella faktorer som familjeförhållanden eller andra svårigheter i livet kan spela en viktig roll för om unga drabbas av depression eller inte.

För att fånga upp problematiken bör därför det drogförebyggande arbetet förbättras och den mentala hälsan hos unga prioriteras högre, menar forskarna bakom studien.

ANNONS

- Detta är ett stort problem för folkhälsan och den psykiska hälsan, säger professor Andrea Cipriani.

- Antalet människor som exponeras för cannabis, särskilt i denna sårbara ålder, är mycket högt och jag tycker att detta bör prioriteras i den offentliga sjuk- och psykvården, säger han.

TT-Ritzau

Fakta: Cannabisbruk bland svenska ungdomar

Av niondeklassare och gymnasister i årskurs två som någon gång använt narkotika är cannabis i form av hasch eller marijuana den allra vanligaste drogen, enligt en rapport av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) från 2018.

Under 2018 hade åtta procent av pojkarna och sex procent av flickorna i årskurs nio någon gång använt narkotika. Bland gymnasister i årskurs två hade 17 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna använt narkotika.

96 procent av gymnasieeleverna med narkotikaerfarenhet hade använt cannabis. Motsvarande andel hos niondeklassarna var 91 procent.

De niondeklassare och gymnasister i årskurs två som någon gång har provat cannabis, det vill säga använt drogen en gång, har minskat över tid. 2018 hade 29 procent av niondeklassarna och 24 procent av gymnasieelever i årskurs två använt cannabis en gång.

Andelen elever som använder cannabis mer frekvent har däremot ökat över tid, enligt rapporten. 2018 uppgav 21 procent av de cannabiserfarna niondeklassarna att de använt cannabis mer än 20 gånger. Motsvarande andel hos gymnasieeleverna i årskurs två var 17 procent.

Källa: CAN

Fakta: THC och CBD

Växten cannabis sativa (hampa) innehåller många olika aktiva ämnen som med ett samlingsnamn kallas cannabinoider. Ett av ämnena är tetrahydrocannabinol (THC). THC ger hallucinogena effekter. Ett annat ämne är cannabidiol (CBD) som inte har de effekterna.

I Sverige omfattas THC av narkotikalagstiftningen och CBD omfattas av läkemedelslagstiftningen.

Källa: Läkemedelsverket

ANNONS