Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Har transplanterat "döda" hjärtan

Med en ny metod kan hjärtan som slutat slå användas vid transplantationer. Det väntas leda till att fler hjärtsjuka kan räddas.

Australiska läkare vid S:t Vincent-sjukhuset i Sydney har blivit först i världen med lyckade transplantationer av hjärtan från hjärtdöda patienter, rapporterar internationella medier. Metoden beskrivs som ett genombrott och uppges kunna leda till att 30 procent fler överlever en hjärttransplantation.

Vanligtvis används inte hjärtan som slutat slå för transplantationer eftersom det är förknippat med flera risker. Det australiska läkarlaget har, för att trots allt kunna använda organen, tagit fram en särskild näringslösning. Näringslösningen blandas med blod från den avlidne patienten varefter hjärtat sänks ner i blandningen. Det möjliggör att man kan koppla hjärtat till en maskin för att testa om det fortfarande duger för transplantation. Det förväntas kunna leda till att fler hjärtan kan användas för transplantation.

Hittills har metoden använts tre gånger. De hjärtan som användes hade varit "döda" i 20 minuter. Samtliga patienter som fått ett nytt hjärta uppges må bra.