Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg
Bild: Fredrik Sandberg

"Har man inte kontroll över ekonomin är det svårt att styra"

Moderaterna har kommit överens med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna om att tvinga fram en extra ändringsbudget för att skjuta till 7,5 miljarder kronor till välfärden. GP:s politikreporter Arne Larsson förklarar vad det är som händer – och vad det får för följder.

Vad innebär det här beskedet?

– Rent konkret går det till så att de tre partierna kommer att lägga fram det här förslaget på finansutskottets möte under torsdagen. Om de får med sig även Sverigedemokraterna där – vilket tycks klart att de kommer att få – kommer de att få majoritet för sitt förslag och därmed köra över regeringen.

– Det innebär i så fall att välfärden tillförs 7,5 miljarder kronor. Beloppet inkluderar de 5 miljarder som regeringen aviserat om att den kommer att skjuta till i vårändringsbudgeten. Tillskottet som de tre oppositionspartierna enats om är alltså 2,5 miljarder kronor.

Vad vill de åstadkomma med att göra så här?

– Dels vill de förstås täppa till de hål som finns i välfärden. Vi har sett i Göteborg hur skolor tvingas till nedskärningar och hur till exempel hemtjänstpersonal går på knäna – så att det finns ett behov av mer pengar i landets kommuner är uppenbart. Vid sidan av det har de olika partierna även andra bevekelsegrunder. Vänsterpartiet vill visa att de inte accepterar vad som helst från regeringen – som ju inte kunnat tillträda om inte V släppt fram den. Moderaterna och Kristdemokraterna har också starka skäl att göra livet svårt för de regeringen och de två tidigare allianspartierna som hjälpt den till makten.

Vad kommer det att få för följder?

– På ett praktiskt plan blir följden att kommuner och regioner får mer pengar. En del av pengarna plockas dessutom från sådant som regeringen tänkt genomföra under åren, och som i så fall inte blir av: det regeringen kallar utvecklingstid – och som oppositionen döpt om till friår – samt ingångsavdraget, som syftar till att fler som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma i arbete. Man vill också ta 500 miljoner kronor som var avsedda för lärarassistenter.

– Det innebär förstås ett hårt slag för regeringen. Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt att en sådan här extra ändringsbudget "stör budgetprocessen". Ska man tala klarspråk är det mycket värre än så. Har man inte kontroll över ekonomin är det svårt att styra landet.

LÄS MER: M, V och KD eniga om extrabudget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.