570 000 svenskar kommer att prioriteras när coronavaccinet kommer till Sverige. Det handlar om boende på särskilda boenden för äldre eller personer med hemtjänst. Det handlar också om personal inom äldreomsorgen, samt närstående till personer med hemtjänst.
– Målet med covid-vaccinationen i det här skedet är i första hand att skydda de mest utsatta. Det kommer inte att komma doser på en gång som täcker hela landets behov. Därför måste vi prioritera, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Efter vaccinationen kring äldreomsorgen ska övrig hälso- och sjukvårdspersonal, personer äldre än 70 år och övriga i riskgrupper ska vaccineras, enligt prioriteringsordningen. Totalt beräknas det handla om ytterligare 2,1 miljoner svenskar. Exakt hur vaccinet ska prioriteras inom dessa grupper är i nuläget inte specificerat.
LÄS MER:Så ska västsvenskarna vaccineras mot corona
Sårbara ska skyddas först
Andra personer, i åldrarna 19-69 år, kommer att få vaccinet först i steget därefter.
– I första hand gäller det att skydda de mest sårbara. I andra hand vaccinera hela befolkningen så att pandemin saktar av och till slut avstannar.
I Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning nämns inte åldersgruppen 0-18 år över de som ska vaccineras.
Varför finns det inga uppgifter om när de under 18 år ska vaccineras?
– Det har aldrig funnits något specifikt vaccin för yngre när det gäller covid-19. Det här är inte testat för barn än. Vår allmänna bedömning är att barn inte är drivande i den här pandemin utan om flera andra blir vaccinerade kommer det att försvinna för barnen också, säger Anders Tegnell till GP efter pressträffen.
Fyra miljoner doser första kvartalet
Det finns ännu inget vaccin mot covid-19 som godkänts av EU. Däremot finns preliminära tidpunkter, som att Pfizers vaccin kan godkännas den 29 december samt AstraZenecas och Modernas vaccin i början av 2021.
LÄS MER:Stor vaccination mot corona redan i januari – räknar med 400 000 doser till Västra Götaland
Regeringen har nu valt att ansluta sig till avtalet även med det sistnämnda företaget – ett avtal som EU-kommissionen tecknat. Sverige har därmed avtal om totalt sex olika coronavaccin.
– Det innebär alltså totalt att vi får ungefär fyra miljoner doser under det första kvartalet. Lite i början för att sedan öka på under slutet av det kvartalet, säger Johan Carlson.
För att förbereda inför vaccinationen får regionerna ett tillskott på ytterligare 300 miljoner kronor av regeringen. Dessutom lämnade statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen besked om vaccinets kostnad för den enskilde medborgaren.
– När vaccineringen sätter i gång kommer det vara gratis för den som tar vaccinet.
LÄS MER:Här är biverkningarna av vaccinet mot corona
LÄS MER:Pfizer coronavaccin blir försenat
Fakta: Prioriteringsordning för vaccin
I första hand ska följande grupper prioriteras:
• Personer som bor på särskilda boenden för äldre (ca 82 000 personer) eller har hemtjänst, det vill säga får vård eller omsorg i hemmet (ca 150 000 personer).
• Personal inom äldreomsorg (ca 220 000 personer) som arbetar nära personer i gruppen ovan.
• Nära hushållskontakter till personer i första gruppen, det vill säga vuxna som lever med någon som har hemtjänst (ca 120 000 personer).
Därefter ska följande grupper erbjudas vaccin:
• Övrig personal inom hälso- och sjukvård (ca 400 000 personer).
• Övriga personer som är 70 år och äldre (ca 1 500 000 personer).
• Övriga personer i riskgrupper (ca 200 000 personer).
I sista hand ska vaccin erbjudas till:
• Resten av befolkningen i åldrarna 19-69 år (ca 6 000 000 personer).
Källa: Folkhälsomyndigheten