Magnus Ranstorp. terrorforskare. Arkivbild.
Magnus Ranstorp. terrorforskare. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hanteringen av IS-återvändarna döms ut

Många svenska misstänkta IS-terrorister kommer aldrig att ställas inför rätta och dömas.
– Det är ett misslyckande och fiasko av stora mått, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

ANNONS

På söndagen kom uppgifter om att tre kvinnor och åtta barn med svenskkoppling är på väg från kurdiska IS-fångläger i norra Syrien till Sverige.

– Det har varit väntat länge att de skulle komma tillbaka. De kommer att mötas av Säkerhetspolisen och vad gäller barnen finns det risk att de omhändertas, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Men chansen att ställa de vuxna återvändarna inför rätta är i många fall minimal, säger han.

– Flera utredningar har redan lagts ner. Mycket har att göra med att de inte har behållit sina mobiler och så vidare. Det handlar om att kunna hitta fotobevis som kan användas i en rättegång, säger Ranstorp.

ANNONS

"Djupt radikaliserade"

Sveriges beredskap och hantering av IS-resenärer har varit en kedjereaktion av senfärdighet, anser terrorforskaren.

– I Norge har deltagande i en terrororganisation varit förbjudet sedan 2013. Hade vi haft det hade de kunnat åtalas direkt när de kommer hem, säger han.

På längre sikt kan det finnas en möjlighet att döma IS-återvändare för krigsbrott. Men då handlar det om många år framåt i tiden.

Magnus Ranstorp betonar att IS-återvändarna är en blandad grupp.

– Barnen behöver omsorg och trygghet. Bland kvinnorna finns det kanske vissa som ångrar sig, medan andra är djupt radikaliserade och fortfarande vill delta i kampen.

Långtifrån alla kvinnor har haft passiva roller i kalifatet, påpekar han.

De kan exempelvis ha spridit propaganda, rekryterat nya anhängare och agerat moralpoliser.

– Det är också viktigt att understryka att vi har radikala miljöer i Sverige. En person som kommer tillbaka har en högre status i den miljön.

Ranstorp framhåller samtidigt att det är svenska IS-männen som utgör det största säkerhetshotet – och de är inte på väg hem ännu.

Säpo: God beredskap

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna om att de svenska kvinnorna är på väg tillbaka till Sverige. Kommunikationschef Nina Odermalm Schei anser att Sverige generellt är bra förberett på att ta hand om IS-återvändare.

ANNONS

– Vi har ett gott samarbete med olika myndigheter i Sverige och det finns en god beredskap att ta emot personer som återvänder ifrån konfliktområden.

Säpo väntas nu följa kvinnorna när de landar på Arlanda.

– Det vi gör när någon återkommer är att följa upp de här personerna och bedöma dem, och det är bedömningar som vi gör utifrån varje individ om vad de kan utgöra för eventuellt hot mot Sverige, säger Odermalm Schei.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS