Hannah (L) kritisk till Liberalernas friskolekopplingar

Efter uppståndelsen kring att den nya skolministern Lotta Edholm ägde 12 500 aktier i en skolkoncern väcks intern kritik inom Liberalerna.
Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) pekar också på partiledaren Johan Pehrson och menar att problemet ”är större än en enskild individ”.
– Det har skadat när så pass många politiker har kopplingar till friskolelobbyn, säger han.

ANNONS
|

Skoldebattörer har riktat kraftig kritik efter att Lotta Edholm (L) i förra veckan utnämndes till Sveriges nya skolminister. Orsaken är att Edholm i samband med att Ulf Kristersson gav sin regeringsförklaring fortfarande satt som styrelseledamot i skol- och förskoleföretaget Tellusgruppen.

Hon ägde då 12 500 aktier till ett värde av cirka 94 000 kronor. I samband med att detta uppdagades lämnade den nytillträdda skolministern styrelsen och sålde av sitt aktieinnehav.

Men Edholm är inte den enda liberalen med kopplingar till friskolesektorn. Bland annat har partiledaren Johan Pehrson tidigare ägt aktier i Atvexa, som driver fristående förskolor och friskolor. Ett annat namn är Liberalernas nuvarande presschef Andreas Arvidsson, som värvades direkt från Friskolornas riksförbund.

ANNONS

Nu väcks även intern kritik mot partitopparnas kopplingar till friskolesfären.

Partiledaren Johan Pehrson har tidigare ägt aktier i Atvexa, som driver fristående förskolor och friskolor.
Partiledaren Johan Pehrson har tidigare ägt aktier i Atvexa, som driver fristående förskolor och friskolor. Bild: Nils Petter Nilsson

Liberalernas misstänkliggörs

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) ger en känga till sitt eget parti och menar att om Liberalerna ska vara Sveriges främsta skolparti så måste man leva som man lär.

– Det får inte finnas några misstankar över huvud taget om att vi som parti, som skolparti nummer ett, agerar för någon annans intressen. Och det är för ofta det händer, säger han.

Tycker du utnämningen av Lotta Edholm var fel?

– Nej, det tycker jag inte. Det är en väldigt kunnig person, men man bör tänka på det som enskild politiker i partiet. Det här är ett större problem än en enskild individ. Liberalerna behöver göra upp med kopplingarna till friskolelobbyn.

Exempelvis pekar Hannah ut Johan Pehrsons tidigare aktieinnehav.

– Även vår partiledare har ju under sin tid som vice partiledare ägt aktier i en friskola. På något sätt gröper det ur förtroendet och ger skoldebattörer som Linnea Lindquist (rektor på Hammarkullsskolan) rätt. Vi behöver tänka om där.

Skoldebattören Linnea Lindquist, som också är rektor på Hammarkullsskolan.
Skoldebattören Linnea Lindquist, som också är rektor på Hammarkullsskolan. Bild: Anders Ylander

Extra känsligt för Liberalerna

Robert Hannah menar att ägande i friskolor är extra känsligt för ett skolparti och talar om att principen att ”Caesars hustru får inte ens misstänkas”.

– Min bestämda uppfattning är att Liberalerna är Sveriges skolparti nummer ett. Vi har den posten, vi kommer alltid aspirera på de posterna runt om i Sverige och då måste vi hålla armlängds avstånd. Om vi är Sveriges skolparti ska vi ha högst förtroende av alla.

ANNONS

Skoltwitter är ett begrepp som används för en samling twitteranvändare som brukar debattera skolfrågor på sociala medieplattformen. Robert Hannah menar att debattörerna är med och sätter agendan i den skolpolitiska debatten i Sverige och att liberala politiker med intressen i friskolor har blivit ett återkommande ämne.

Det är knappast positivt och gör att partiet ständigt misstänkliggörs, slår han fast.

Har det skadat partiet?

– Klart att det har skadat när så pass många politiker har kopplingar till friskolelobbyn. Absolut.

LÄS MER:Att politiken sitter i skollobbyns knä har aldrig visats upp tydligare

LÄS MER:Från skolkoncern till skolminister för Edholm

LÄS MER:Skolministern KU-anmäls för aktieinnehavet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS