Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, fotograferad i riksdagen förra året.
Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, fotograferad i riksdagen förra året. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hanif Bali ber Carl Bildt om ursäkt

Hanif Bali har uppmanats att lämna sina två suppleantuppdrag i riksdagen.
– Skälet till det här beslutet är upprepade övertramp i debatten och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt, säger M:s gruppledare Tobias Billström. Bali accepterar partiets beslut och ber Carl Bildt om ursäkt i ett inlägg på Facebook.

ANNONS
|

Moderaternas riksdagsgrupp kallades under onsdagen till ett extra telefonmöte för att diskutera riksdagsledamoten Hanif Balis senaste utspel.

Vid mötet uppmanades Hanif Bali att lämna de poster i riksdagen som riksdagsgruppen förfogar över, det vill säga posterna som ersättare i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. Det uppger Tobias Billström för TT.

Skälet uppges vara upprepade övertramp i debatten.

– Det har varit kontinuerliga övertramp i sociala medier, men det här är en process där han vid flera tillfällen gjort sig skyldig till övertramp som vi finner oacceptabelt, säger Billström till TT.

Att det i det här fallet var angrepp på just Carl Bildt är enligt Billström allvarligt, men bara ett av flera övertramp.

ANNONS

– Det är precis lika allvarligt att vara kränkande mot andra personer som mot Carl Bildt. Det är inte för att det har drabbat en av våra egna som vi har reagerat från riksdagsgruppens sida i dag, det blev bara droppen, säger Tobias Billström.

Ber om ursäkt

Hanif Bali skriver själv i ett inlägg på Facebook att han accepterar riksdagsgruppens beslut och att han kommer följa "partiets kollektiva vilja". Riksdagsledamoten ber också Carl Bildt om ursäkt.

"Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig.", skriver Hanif Bali.

Bakgrunden till petningen är en rad hätska inlägg på Twitter gjorda av Hanif Bali riktade mot den moderate tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt, som även varit EU:s medlare på Balkan. Bland annat kritiserar Bali mötet med Irans utrikesminister, Javad Zarif, som är på besök i Sverige och som har träffat både utrikesminister Margot Wallström (S) och Carl Bildt.

”Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen. Passande att doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, twittrar Bali. Dessutom kallar han Bildt för både "ihärdig Erdoganist" och "non-grata i Balkan".

ANNONS

Beteendet gillades inte av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som i en kommentar till TT skriver: "Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare".

"Försiktiga åtgärder"

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på borgerliga tankesmedjan Timbro, beskriver åtgärderna mot Hanif Bali som försiktiga.

– Det är skarpa formuleringar som används från Kristersson och Billström i dag, men konsekvenserna är inte särskilt skarpa, säger Johansson Heinö till TT.

Vad dagens besked betyder för Bali återstår att se. Riksdagsledamoten har tvingats lämna positioner inom partiet tidigare, utan att det har skadat hans ställning, menar Johansson Heinö. Han tror också att det kan finnas en oro från M-ledningens håll, om att en allt för hård bestraffning av Bali skulle kunna leda till en öppen konflikt mellan falanger inom Moderaterna. Samtidigt är Balis utspel svåra att förena med Ulf Kristerssons ambition att vara den vuxne i rummet.

– Man kan inte försöka vara garanten för ett vuxet samtal och samtidigt ha så tunga företrädare som beter sig så, säger Johansson Heinö.

TT: Är Hanif Bali fortfarande en tillgång för partiet?

– Jag kan inte värdera det riktigt. Att Hanif Bali är populär och har makt i social medier och sätter tonen för debatten är alldeles uppenbart. Men det är inte självklart att det är på ett sätt som gynnar Moderaterna. Det är inte självklart att moderata väljare lockas tillbaka.

ANNONS

TT har sökt Hanif Bali.

Lars Larsson/TT

Jon Lindhe/TT

Det är inte första gången som Hanif Bali hamnar i blåsväder för sina utspel på Twitter. Det har bland annat skett när han beskrivit en socialdemokratisk debattör som "svagbegåvad" och "din dumma apa" och när han kallat domare för "jävla syltryggar".

Partiet har tidigare markerat flera gånger mot Bali. I mars förra året inleddes en internutredning mot honom efter att Bali spridit mejl på sociala medier mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Bali tvingades radera bilderna och bad journalisten om ursäkt. Men Bali lämnade också partistyrelsen och slutade tillfälligt att twittra.

Bali blev också kritiserad internt efter ett bildmontage som han publicerade i augusti förra året på sociala medier. Där sågs han posera med en automatpistol i varje hand och två automatkarbiner slängda över ryggen och med texttillägget "Call of duty – Hanif & DN at war". Hans egen kommentar till bilden löd "Press E to destroy DN" (Tryck E för att förstöra DN). Bali tvingades göra avbön och radera bilderna.

ANNONS