Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Handgranat mot polisstation på tolvslaget

Fylla och stök har präglat nyårsfirandet på många håll i Sverige. I Katrineholm kastades en handgranat mot polisstationen på tolvslaget. I Mölndal träffades en man i ögat av en raket efter att ha beskjutits av ett ungdomsgäng. Samtidigt attackerades polisfordon i samband med skadegörelser och bilbränder i Bergsjön. – I Storgöteborg har bilarna inte räckt till trots att vi har haft extra resurser, säger Hans Lippens på polisen.

Katrineholms polisstations entrédörr, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadades av detonationen av handgranaten. Även fastigheten mitt emot polishuset fick skador.

Platsen spärrades av och ingen uppges ha skadats i attacken. Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse.

– Det rör sig troligtvis om en splittergranat. Man har bland annat hittat själva sprinten och grepen från granaten, säger jourhavande förundersökningsledare Gustav Langer till kkuriren.se. 

På flera håll i landet rapporteras mycket fylla och bråk, och polisens arbetsbelastning har varit hög.

- Det har varit mycket att göra. Mycket misshandel på privata fester, raketer som skjuts, skadegörelse, krogrelaterat, spritrelaterat, nyårsrelaterat, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Polisfordon attackerade i Göteborg

I Göteborg city rapporterar polisen att det under natten anmälts fyra fall av misshandel. 22 personer har omhändertagits enligt lagen om berusade personer, och ytterligare 16 personer ska ha omhändertagits eller avlägsnats från platser för att ha stört den allmänna ordningen. Polisen har också gjort 37 beslag av fyrverkerier, mestadels från personer under 18 år. 

På Rymdtorget i Bergsjön i Göteborg började ungdomar strax efter midnatt också att slå sönder och sätta eld på bilar. Enligt polisen misstänks samma ungdomsgäng även ha krossat rutor till ett socialkontor med raketer och smällare. Smällare ska också ha kastats mot boenden i området och mot blåjusenheternas fordon som larmades till platsen. Polisen uppger att inga personer greps i samband med oroligheterna, men att områdespolisen under natten gjort flera intressanta iaktagelser. 

– Det har skjutits mot både polisen, räddningstjänstens och väktares fordon när de åkt in i området, men inte mot själva tjänstemännen. Det har har varit stökigt i området, men inte på långa vägar i samma omfattning som det har varit vid några tidigare tillfällen i samma område, säger Hans Lippens, presstalesman i region Väst. 

Skallades på Burger King

Vid 3-tiden i natt greps en man misstänkt för misshandel och olaga hot inne på Burger King på Järntorget. 

– Han är misstänkt för att ha skallat en annan person. Gärningsmannnen är kvar på platsen när polisen kommer dit och är allmänt otrevligt mot alla. Han är nu misstänkt för misshandel, olaga hot och narkotikabrott för eget bruk. Den måsägande ska inte vara allvarigt skadad, säger Hans Lippens. 

Träffades i ögat av raket

I Mölndal har en man uppgett att han träffats i ögat av en raket. Enligt Hans Lippens har mannen sagt att han försökte be ungdomarna att  att sluta skjuta raketer och kasta smällare men att de då vände sig emot honom och sköt av en raket som träffade honom i ögat. Mannen kom under natten själv in till Mölndals sjukhus under natten. Polisen har skrivit en anmälan gällande misshandel, men ingen är gripen för attacken. Vid 8-tiden på söndagsmorgonen hade Hans Lippens ingen information om hur allvarligt skadad mannen är. 

Nyårsnatten har enligt Hans Lippens varit hektisk för polisen. 

– Enligt vårt vakthavanade befäl har telefoninflödet varit konstant och natten har varit långt stökigare än en normal helgnatt. I Storgöteborg har bilarna inte räckt till trots att vi har haft extra resurser. Sammantaget kan man ändå säga att det har varit en normal nyårsnatt då vi inte har haft några allvarligare händelser eller våldsbrott, säger Hans Lippens. 

I Skövde attackerades också väktare efter att de fått larm om skadegörelse på Rydskolan. 

– Vi fick in det här som att väktare attackerades med smällare och raketer och att det krossats rutor på skolan. Vi har skrivit en anmälan om skadegörelse och våld mot tjänsteman, säger Hans Lippens. 

Pojke skadad av raket

I Vivalla i Örebro skadades en liten pojke lindrigt strax efter halv ett på natten.

- Någon har skjutit in en raket genom brevinkastet som träffade det här barnet, säger Dan Sööder, vakthavande befäl i region Bergslagen.

Tidigare under kvällen omhändertogs fem ungdomar i Örebro och skjutsades hem till föräldrarna efter att raketer avfyrats mot byggnader och mot polis. En större mängd ungdomar hade samlats i området men efter att polisen skickat dit resurser har området varit lugnt under natten.

Flera bränder

Flera mindre bränder misstänks ha startats av fyrverkerier och smällare.

I Rosengård blev räddningstjänsten attackerad av kraftiga smällare, dit de åkt på grund av en containerbrand.

- Därför har vi bestämt att vi, när det gäller mindre ärenden där vi inte har någon spridningsrisk eller om det inte är livräddning, ska polisen åka fram först innan vi åker in dit i det området, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Polisen larmades till skånska Staffanstorp efter att raketer avfyrats mot en vakt. Vakten klarade sig oskadd och någon polisanmälan upprättades aldrig.

- Det är lite bråk och lite bränder. Det brinner lite i containrar och fyrverkerier har avfyrats men inga personskador, säger Anna Göransson, pressinformatör i region Syd.

Raketer i hallen

I stadsdelen Norrliden i Kalmar slog en person larm om raketer som hade kastats in i hallen vid 18-tiden. Det uppstod aldrig någon brand, enligt Anna Göransson, pressinformatör i region Syd.

Även i Malmö har en raket landat i en lägenhet.

- En raket har åkt in i en lägenhet på Bangatan i Malmö, men ingen brand utbröt och ingen verkar skadad. Den har gått in på balkongen och slagit sönder rutan och hamnat i lägenheten, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten, efter midnatt.

Fredrik Bratt, även han presstalesperson vid polisen i region Syd, uppger att nyårsnatten har varit hektisk för polisen. 

– Vi har generellt haft betydligt mer att göra än en vanlig helgnatt. Hur den har varit jämfört med tidigare nyårsaftnar är för tidigt att säga, men vi har haft att göra precis hela tiden. Vi har haft bråk med knivar inblandade, och något ärende kommer nog att rubriceras som mordförsök när vi fått klart för oss vad som har hänt, men det får vi först när anmälningarna kommer in till oss under förmiddagen, säger Fredrik Bratt vid sju-tiden på morgonen på nyårsdagen. 

Misstänkta våldtäkter

På Hammarö i Värmland skedde en misstänkt våldtäkt vid 02-tiden. Enligt boende i området ska man ha hört skrik om oväsen i området, enligt NWT.

Polisen vill inte kommentera fallet men bekräftar att det skrivits en anmälan gällande våldtäkt. 

I Åtvidaberg har också tre män gripits misstänkta för att ha våldtagit en ung tonårsflicka under natten. 

LÄS OCKSÅ: Tre gripna misstänkta för våldtäkt