Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handgranat hittad vid skolgård

En handgranat som misstänks vara skarp har hittas utomhus i närheten av en skola. Polisens bombgrupp har nu larmats till platsen. – Det är en chockhandgranat, säger Mia Magnusson på polisen.

Handgranaten hittades vid 14.30-tiden på onsdagseftermiddagen av en parkarbetare, utomhus nära en skola och ett bostadsområde. 

Granaten har fotograferats och av bilderna att döma misstänks den vara skarp. 

– Kompetenta personer som har sett bilder säger att det är en skarpladdad chockhandgranat. Det finns två säkringar och den är totalt ofarlig som den ser ut nu, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen, till TT.

Polisens bombgrupp har nu larmats från Stockholm till platsen. 

Chockhandgranater sprider inte splitter men kan döda genom tryckverkan i slutna rum, skriver TT. 

Enligt Eskilstuna-Kuriren hittades granaten i utkanten av Fröslundaskolans skolgård vid ett skogsparti. 

Jannice Kloibhofer är rektor på Fröslundaskolan.

– Vi har kontakt med polisen och vet att de spärrat av. Alla barn som är kvar på fritids befinner sig inomhus och vi är på bortre delen av skolan, ut mot stora vägen, säger rektorn till Eskilstuna-Kuriren.

Kloibhofer uppger för tidningen att barnen som är kvar vid platsen är lugna och att det inte innebär någon fara för dem att vara kvar på fritids. 

– Vi väntar på att polisen gör sitt. Sen får barnen bli hämtade av sina föräldrar, men de får gå en annan väg så länge som polisen har spärrat av. Vi tar det säkra före det osäkra, säger rektorn. 

Ingen misstänkt 

Mia Magnusson är biträdande vakthavande befäl vid polisen i Sörmland. Vid 16.40-tiden uppgav hon att bombgruppen ännu inte var framme vid platsen. 

– Det är en chockhandgranat som har hittats. Den är sprintad och så länge ingen rör den ska det inte vara någon fara. Bombgruppen är på väg från Stockholm och den är väl här inom någon timme. Fram tills att bombgruppen är klara vid platsen kommer den att vara avspärrad av säkerhetsskäl, säger Mia Magnusson. 

Polisen har i nuläget ingen brottsrubricering för granatdramat. 

– Det har vi inte och vi har inte heller någon misstänkt för händelsen, säger Mia Magnusson. 

I söndags hittades en bomb i närheten av Flatåsskolan i Göteborg. Polisens bedömning är att även den var skarp. Polisen har uppget att föremålet var en så kallad rörbomb. Polisen vet inte hur bomben hamnade där den hittades och ingen person är i nuläget misstänkt för att ha placerat ut bomben. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.