Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han tar kritiken utan att blinka

Sällan har personen bakom förkortningen JK varit lika synlig - Göran Lambertz är justitiekanslern som använder medierna och offentligheten när han vill skapa debatt. Konflikter slutade han undvika för länge sedan.
Kritiken mot Göran Lambertz kommer i skurar, ibland som ösregn. Då ifrågasätts bland annat hans omdöme - som då han beslutade att låta justitierådet i Högsta domstolen behålla sitt jobb, trots sexköp.
Hans motståndare debatterar ibland med en kraft som bara kan uppbådas av dem med mycket, kanske för mycket, att försvara.
Nu senast är det poliserna som förbannat honom. Innan dess har allmänheten med jämna mellanrum höjt ett ögonbryn och till och med rasat vid något tillfälle. Juristkollegor har ibland sällat sig till skaran av kritiker men Göran Lambertz verkar inte väja för kritiken.
Inte konflikträdd
Knappt går det att skönja en ofrivillig blinkning ens när orden är som hårdast, än mindre avbryter han och minst av allt ber han om ursäkt. Konflikterna väcker inget obehag, när hagelkornen är som vassast har han egentligen fått precis som han vill, debatten är väckt.
- Nej, jag är inte konflikträdd och inte heller så mån om att förklara mig. Det är en medveten hållning.
Han kan leva med att missuppfattas och litar helt enkelt på att det blir rätt till slut. Men om bristen på rädsla för hur han uppfattas gör honom mindre mån om att förklara sig är han desto mer benägen att förklara juridiken och orsakssammanhangen. För han känner ofta "om ni bara förstod!".
- Frustrationen hanterar jag genom att förklara, om och om igen. Det är en viktig uppgift för oss jurister.
"Dålig journalistik"
Men visst händer det att han blir förbannad på okunnigheten. Åtminstone när den blir den enkla vägen till braskande rubriker.
Som när hovrätten sänkte skadeståndet till en 14-årig flicka som blivit våldtagen och Göran Lambertz svarade journalisterna att det var ett korrekt beslut. När de förväntat indignerade svaren från JK uteblev blev slutsatsen i medierna att det är mindre allvarligt att barn våldtas.
- Det var väldigt, väldigt dålig journalistik. Någon var oskicklig och skrev felaktiga slutsatser och resten av journalisterna hakade på utan att granska själva.
Ibland är juridiken svår att förklara, tycker han. Och han förstår att människor förvånas när inte juridiken, åtminstone inte uppenbart, går hand i hand med etik och moral.
- Till juridikens försvar måste jag säga att lagstiftaren ofta har tänkt lite längre. Juridiken kan framstå som tokig även om den är rätt. Men det händer att den ger ett oönskat etisk-moraliskt resultat.
Som JK ska han ha tillsyn över dem som utövar offentlig verksamhet, bevaka statens rätt och bistå regeringen med råd och utredningar i juridiska frågor. På frågan om vad han ser som sin främsta uppgift är svaret "rättssäkerheten". Och "att arbeta för en mycket långtgående men balanserad tryckfrihet".
Därav initierandet av en förundersökning mot tidningen Expressen för förtal av skådespelaren Mikael Persbrandt. Och därav debatten om poliser och lögner.
Beredd på svallvågor
Göran Lambertz tänker nu i efterhand att han under intervjun i Dagens Eko förra lördagen borde varit lite mindre svepande i kritiken mot polisen och gett konkreta exempel som belägg för sitt resonemang.
Men att han valde att ge luft åt sina åsikter i medierna i stället för internt hos Rikspolisstyrelsen var varken en slump eller något han ångrar.
- Det var medvetet. På det här sättet fick debatten en helt annan fart.
Och svallvågorna var han beredd på. Han är glad över att saken kommit i fokus. Däremot förstår han inte kritiken av att han som JK uttalar sig i frågan.
- Det är absolut en del av mitt jobb att säga sådana saker.
Nu står Göran Lambertz inför valet hur han ska gå vidare, för frågan släpper han inte.
Vilken väg han än väljer så är den ett resultat av övertygelsen att bästa sättet att få något gjort är att skapa rejäl debatt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.