Bengt Sjöberg vill investera två miljarder kronor i cancerforskning. Men han vill dessutom investera sitt driv. Bild: Jim Cole/ Läsarbild
Bengt Sjöberg vill investera två miljarder kronor i cancerforskning. Men han vill dessutom investera sitt driv. Bild: Jim Cole/ Läsarbild

Han skänker två miljarder till cancerforskningen

Han är Volvos största privata aktieägare i Sverige och har precis gått i pension. När han tre månader efter pensionen fick ett dystert cancerbesked i handen bestämde han sig för att skänka rubbet och lite mer till cancerforskning.

ANNONS
|

Bengt Sjöbergs pappa blev 101 år gammal och mamman 95. När Bengt gick i pension i oktober i fjol tänkte han därför att han hade en tredjedel av livet kvar.

– Det är en milstolpe att gå i pension och att inom två månader bli diagnosticerad med en obotlig lungcancerform kom som en blixt från klar himmel, minns Bengt.

Han föddes på en bondgård i Lysekil men flyttade till Göteborg som 15-åring för att läsa tekniskt gymnasium. Därefter följde en ekonomiexamen och sedan hans första jobb på Volvo. Sedan är det ingen överdrift att säga att Bengt erövrade världen genom hårt arbete. Cancerbeskedet kändes orättvist.

ANNONS

– Det kan inte vara sant, tänkte jag. Jag har inte rökt och jag har inte tagit ut en enda sjukdag i hela mitt liv. Från att vara affärsman och entreprenör och ha fått ihop en förmögenhet befann jag mig i en situation där jag inte visste hur många veckor jag hade kvar att leva.

Tanken om att skänka delar av sin förmögenhet till välgörande ändamål var inte ny, men han visste inte till vad. I och med diagnosen stod det klart vad han ville göra. Så nu startar han Sjöbergsstiftelsen - och han satsar huvuddelen av sin förmögenhet. Där ingår 10 miljoner Volvoaktier till ett värde av 1 miljard kronor, HM-aktier värda en halv miljard kronor och en halv miljard av blandad kompott. Totalt satsar han två miljarder kronor.

– Jag vill förändra behandlingen av lungcancer i Sverige. Idag finns ingen kur för långt framskriden cancer, man bara förlänger folks liv. I Sverige erbjuds bara konventionella behandlingsformer medan man utomlands har större möjligheter till okonventionella behandlingar, menar Bengt.

Enligt hans uppfattning har den svenska sjukvården helt monopoliserats av läkemedelsföretagen som drivs av ekonomiska incitament. Själv har han bekostat en alternativ behandling med immunförstärkande naturläkemedel i USA, parallellt med cellgiftsbehandlingen och en förändrad diet.

ANNONS

– Läkemedelsföretagen vill inte hitta botemedel. De vill utveckla läkemedel som förlänger livet så länge som möjligt till en väldigt hög kostnad för patienten eller sjukvården. Det är så klart deras inriktning och deras skyldighet att göra så mycket pengar som möjligt. Men det är inte säkert att det är det bästa för patienten, resonerar Bengt.

Därför kommer hans stiftelse fokusera på att utforska alternativa läkemedel och hur de kan användas i kombination med de traditionella, precis som han själv har behandlats. Anledningen till att han vill starta en egen stiftelse är för att han dessutom vill elda på en traditionellt sett långsam utveckling.

– Jag har varit affärsman och entreprenör hela mitt liv, det har varit en skojig utmaning. Inom den sfären vill man se resultat snabbt medan man inom forskningenhar en annan tidshorisont. Jag kommer in med ett helt annat synsätt. Jag är beredd att satsa men jag vill se resultat, förklarar Bengt.

För hade inte cancern kommit i vägen hade Bengt fortsatt utveckla företag. Kanske hade han blivit dollarmiljardär, också det för skojs skull. Att ligga och lata sig på någon strand var inte drömmen med pensionen.

– Aktiemarknaden var mitt fritidsintresse, precis som Warren Buffett läser årsredovisningar på fritiden, skrattar han.

ANNONS

Men nu blir det en helt annan utmaning där Bengt utan förutfattade meningar eller expertkunskaper kommer in blank i ett nytt slags projekt. Hur länge livet låter honom hållas går inte att veta, men klart är att det han lämnar efter sig kan bli banbrytande.

ANNONS