Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Han har Sveriges bästa skägg

Det var andra året i rad som Jonas Bergkvist, 35, tog hem priset för Sveriges bästa skägg under firandet av internationella skäggdagen i lördags.

Tävlingen var en del av firandet kring den internationella skäggdagen i lördags, som GP skrev om under helgen. Firandet började med en parad från Södermalm i Stockholm till Tele2-arena. Där hölls det ett event, som bland annat innehöll tävlingen om Sveriges bästa skägg.

Totalt utsågs vinnare i tre kategorier av en jury, där Jonas Bergkvist tog hem klassen "Full natural beard" för andra året i rad. Men det tog inte slut där. Efter att juryn beslutat om vinnarna var det upp till publiken att utse "Best in show", alltså den av vinnarna som hade det snyggaste skägget. Och även där vann Jonas – för andra året i rad. 

Kom dit av en slump

– Det var riktigt roligt, det var mycket glädje på scenen när jag vann. Jag ställde upp mest för att det var en rolig grej. Jag råkade vinna förra året eftersom jag av en slump befann mig på evenemanget. Egentligen skulle jag gå på en spelning som hölls i samband med tävlingen, säger Jonas Bergkvist till GP. 

Men trots att det hela började av en slump, blickar nu Jonas fram mot nya utmaningar:

– Jag är anmäld till VM i Texas nästa är, vilket är det stora målet. Men jag funderar på att ställa upp i En Karl Med Skägg i Göteborg, det är en tävling som kommer upp nu i oktober, berättar Jonas.

Naturlig del

Skägget är något som Jonas odlat så länge han har kunnat, förutom ett uppehåll när han gjorde lumpen. Men sitt nuvarande helskägg har han haft i fyra år.

– Skägget känns som en sådan naturlig del av mig, det känns bara rätt att ha det. Och det är ganska mysigt också, säger Jonas. 

Men den långa hårväxten kommer inte utan sina problem:

– När man sover är det lätt att det fastnar i armhålan när man försöker vända sig. Och jag kan inte äta korv med bröd offentligt för allting fastnar i mustaschen. Och mjukglass måste jag äta med sked, annars går det inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.