Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

William Petzäll

Han fick ingen missbrukarvård

Missbruksdebatten: Morfin, amfetamin, beroendeframkallande mediciner - och en otillräcklig vård – kantade den tidigare SD-politikern William Petzälls sista tid i livet, som skildras i SVT:s Uppdrag granskning i kväll.

Den debatt om missvårdsbruksvården som startade efter den sverigedemokratiske riksdagsledamoten William Petzälls död i september i år, får nytt bränsle i programmet. Det skildrar också hans uppväxt. I en intervju från i våras berättar han om en ”jätterolig barndom” i Alideberg i Borås, men där han blev något av en skolans pajas.

”I grundskolan så var jag väldigt stökig. Tyckte det var jättetråkigt. Var jätteomotiverad, tyckte det var roligare att sitta och tjuvröka ...”.

Kompisgänget bestod till stor del av barn med invandrarbakgrund, något som gjorde att han fick stryk av barn med svenskfödda föräldrar. ”Lite komiskt”, tycker en av hans kompisar i ljuset av att William Petzäll senare blev sverigedemokrat och bytte umgängeskrets.

Den politiska karriär William Petzäll inledde i Borås fick honom att framstå som ett framtidslöfte och partiledningen fick upp ögonen för honom.

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson fick intrycket att Petzäll var ganska naiv och oskyldig, nästan ”som en pingstvän” utöver att han var oerhört begåvad, snabb i repliken och väldigt engagerad.

Det är under valåret 2010, och sedan William Petzäll blivit knivhotad på en tågresa, som hans sömnbesvär och psykiska besvär ökar.

Olika läkare skriver ut olika ångestdämpande och sömnframkallande tabletter, som Xanor, Stilnoct, Lyrica, Sobril och Xolpidem Sendox.

Britt Vikander, överläkare på Sabbatsbergs sjukhus och expert på läkemedelsberoende, tar i programmet del av journalanteckningarna, där hon för övrigt saknar såväl sjukdomshistoria som beroendeanamnes och psykiatrisk status.

”Sen kan man väl också säga det att de här bensodiazepinerna är aldrig ett förstahandspreparat utan det är alltid ett sistahandspreparat”, säger Vikander.

Missbruksproblemen och alla polisingripanden var länge okända inom partiledningen, uppger riksdagsledamoten Mattias Karlsson i programmet.

”Det var ingenting han nånsin berättade om eller som jag hade kunnat gissa, ens i min vildaste fantasi”, säger Karlsson.

Sedan William Petzäll hösten 2011 fått lämna SD börjar han, enligt programmet, tappa fotfästet och börjar ta alla droger han kommer över. Som så kallad politisk vilde i riksdagen står han bland annat där och talar om missbruksfrågor och betydelsen av behandling med Metadon och Subutex.

Sådan behandling kämpade hans mamma in i det sista för att han själv skulle få ta del av innan han avled.

William Petzälls dödsfall lex Maria-anmäldes nyligen av chefsläkaren för Psykiatrin i Halland eftersom Petzäll haft ett pågående missbruk och vid upprepade tillfällen sökt akut vård.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.