Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han får behålla sitt hus

Sparbanken slipper ytterligare en rättsprocess. På fredag skulle de gjort upp med Hans-Olof Karlsson i Svea hovrätt, på torsdagen gjorde de honom skuldfri.
Han satsade 250 000 kronor, några år senare var han skyldig banken 800 000. Föräldrahemmet höll på att gå honom ur händerna.
Hans företag likaså.
I dag skulle Svea hovrätt tagit ställning till tvisten mellan Hans-Olof Karlsson och Sparbanken Skaraborg. Men sent på torsdag eftermiddag förlikades parterna. Hans-Olof Karlsson kunde bara säga att han var nöjd.
- Jag får ju behålla mitt hem. Mer kan jag inte säga i nuläget.
Hans-Olof Karlsson hann att ta sig från hemorten Lundsbrunn till Stockholm innan förlikningen var ett faktum. Med sig på resan hade han Jonas Brewitz, den bankman som förvaltade hans insats på banken.
Lockades handla med optioner
Trots den oriktiga hanteringen var Jonas Brewitz Hans-Olof Karlssons viktigaste vittne. Bland annat för att Jonas Brewitz erkänner hur han satsade fiktiva pengar i Hans-Olof Karlssons och andra kunders namn när deras options- och aktieportföljer rasade i värde.
- Jag hade en överenskommelse med banken om att informeras i tid om det började gå dåligt. Den höll de inte. I den stund det faktiskt var så fick jag i stället veta att den var värd 450 000 kronor, säger Hans-Olof Karlsson.
Han, liksom ett flertal kunder, lockades i mitten av 90-talet av banken att handla med aktier och optioner. Hans-Olof Karlsson känner själv till ett 40-tal personer som precis som han själv råkat illa ut i kölvattnet av Sparbanken Skaraborgs hantering av värdepappershandel.
- De flesta har gjort upp i godo.
För bankerna var särskilt optionsaffärerna lönsamma, varje affär genererade tre gånger så mycket pengar i transaktionskostnader som affärerna med aktier. Under år 2000 drog Sparbanken Skaraborgs avdelning för värdepappershandel in cirka tio miljoner kronor i courtage (avgifter för optionstransaktionerna). Jonas Brewitz stod ensam för fyra av de miljonerna.
Har visat civilkurage
Journalisten och författaren Lars Ohlson skriver i boken Skambankerna bland annat om Sparbanken Skaraborg och Jonas Brewitz. Han beskriver den då mycket unge bankmannen som ivrig att tjäna bra med pengar, både för kundernas och bankens räkning. Han säger också att Brewitz sedan visat en stor portion civilkurage.
- Han står för vad han har gjort och försöker rätta till det han kan, bland annat genom att ställa upp som vittne, säger Lars Ohlson som menar att förlikningen har gett banken en chans att slippa mer dålig publicitet.
- Banken har fått nog. Men detta ger and-ra hopp, bankerna kan verka hur hårda som helst men de som bjuder motstånd kan vinna.
Överträdde sina befogenheter
Lars Ohlson är skarp i sin kritik av bankens förfarande kring värdepappershandeln.
- Enda skillnaden mellan en spelgalen roulettspelare och Sparbanken Skaraborg är att roulettspelaren spelar bort sina egna pengar.
Han är säker på att Svea hovrätt hade dömt till Hans-Olof Karlssons fördel:
- Banken hade noll och inget att komma med. Den har överträtt sina befogenheter på nästan alla punkter. Till exempel hade banken inte Finansinspektionens tillstånd att ägna sig åt kapitalförvaltning.
Dessutom menar Lars Ohlson att banken borde känt till att Jonas Brewitz agerade som han gjorde.
Dömdes till skadestånd
Bo Mårtensson, vd på Sparbanken Skaraborg, säger att banken avvaktar med kommentarer.
För precis en vecka sedan avgjordes fallet med Lena Bromarker som gett Sparbanken Skaraborg i uppdrag att förvalta sex miljoner kronor. Uppdraget slutade med att hon hade en skuld på två miljoner men banken dömdes att betala skadestånd på knappt en miljon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.