Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Han är van att leda"

Nu pekas Stefan Löfven ut som nästa partiledare för Socialdemokraterna. Vem är han?

Stefan Löfven är ordförande i fackförbundet IF Metall, det LO-förbund som uppstod när Industrifacket och Metall slogs samman. Han har alltså redan klarat att leda en organisation med inbyggda motsättningar. Men han har också tidvis varit kritiserad, inte minst från andra LO-förbund. Löfven sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott och var ett hett namn redan förra året när S skulle utse en efterträdare till Mona Sahlin. De invändningar som då hördes mot honom handlade bland annat om att han saknar riksdagsplats.

Kan han ena det splittrade partiet?

Det återstår förstås att se. De som talat för Stefan Löfven som S-ledare har pekat på att han redan har erfarenhet av att leda en stor organisation, att han vågat ta obekväma beslut (bland annat ett mycket kontroversiellt avtal om flexiblare arbetstid, under den förra ekonomiska krisen) och inte verkat konflikträdd i LO (där många andra förbund gått i taket inför IF Metalls ovilja att inordna sig i samordningen). Hans bakgrund som svetsare som ger också cred inom socialdemokratin.

Men även om han har en VU-plats är Stefan Löfven relativt oprövad i den politiska delen av arbetarrörelsen. Det kan betyda att han får svårt att hävda sin ställning, särskilt som han saknar både riksdagsplats och ministererfarenhet.

Så vad skulle det få för konsekvenser om S väljer en ledare som inte sitter i riksdagen?

Då får förstås andra S-företrädare ta mer plats än de annars kunnat göra. Det kan vara en chans för personer som Mikael Damberg, Ylva Johansson, Veronica Palm, Sven-Erik Österberg och Thomas Östros att visa upp sig. Den som blir gruppledare i riksdagen blir väldigt betydelsefull, liksom förstås den ekonomiska talespersonen. Här kan vi räkna med massiva ommöbleringar framöver.

Vad händer nu inom Socialdemokraterna?

I dag torsdag sammanträder det verkställande utskottet. Det ska förbereda det sammanträde med partistyrelsen som äger rum i morgon och där Stefan Löfven väntas väljas till partiledare. Tanken är sedan att S så snart som möjligt ska återgå till vanlig politisk verksamhet. Just nu planeras alltså ingen extrakongress eller något sådant. Först på den ordinarie partikongressen i Göteborg i början av april 2013 blir nästa S-ledare formellt vald av en partikongress.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.